Zakurzone, pisane gotykiem receptury piwa z początku XX wieku znaleziono w archiwach raciborskiego browaru. Sprowadzono odpowiedni chmiel z Czech, pozwolono piwu poleżakować nieco dłużej i… rozlano do butelek nowy Raciborski Pils. W sklepach można już znaleźć nowe piwo zrobione według odnalezionej receptury!
Odnalezione receptury to nie chwyt reklamowy
- Z tymi odnalezionymi recepturami, to taki chwyt reklamowy, czy fakt? - pytamy Mariusza Dudka, specjalistę ds. produkcji w Browarze Zamkowym w Raciborzu. - Absolutnie, to żaden marketing. Naprawdę w naszych archiwach znaleźliśmy stare receptury, datowane na początek XX wieku. Podejrzewamy jednak, że piwo według podanej technologii robiono w Raciborzu już wcześniej - mówi Mariusz Dudek. Dodaje, że receptur odnaleziono więcej, nie tylko na Pilsa, którego pierwsza warka właśnie trafiła do sklepów.
Mało kto potrafi odczytać gotyk
Czy to oznacza, że w przyszłości skosztujemy jeszcze innych złocistych trunków robionych według starych receptur? - Myślę, że tak. Jednak wprowadzenie nowego produktu wymaga czasu. Odnalezione w archiwach receptury są pisane gotykiem. Niewiele osób potrafi je odczytać - dodaje Dudek.
Nowy Pils leżakuje dłużej
Czym nowy Raciborski Pils różni się od znanych dotąd smaków? - To piwo o większej ilości goryczki, z dużą ilością chmielu aromatycznego, który sprowadziliśmy z Czech. Inna jest też technologia zacierania - zdradza nam Mariusz Dudek. Nowe piwo dłużej też leżakuje. - Nasze klasyczne piwa leżakują minimum 4 tygodnie, a Pils 6 tygodni. Cały proces tworzenia piwa, od startu do mety, czyli do rozlania do butelek trwa w tym przypadku 2 miesiące - dodaje Mariusz Dudek.
Coraz głośniej o Browarze Zamkowym
Piwo z Raciborza podbija serca piwoszy w całej Polsce. Złocistego trunku produkowanego przy Zamku Piastowskim można spróbować w Krakowie, Warszawie, czy Gdańsku. A o browarze jest coraz głośniej. To właśnie w Raciborzu odbyły się niedawno Piwowarskie Warsztaty Na Granicy, które do naszego miasta ściągnęły browarników z całej Polski. - To wielki sukces dla Raciborza - mówił Marek Jakubik, właściciel browarów w Ciechanowie, Lwówku Śląskim i Bojanowie.
Aleksander Król
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?