Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zachwycająca wuzetka na rodzinne uroczystości. Poznaj tradycyjny przepis na kultowe ciasto. Ponadczasowy wygląd i smak

Redakcja
Klasyczne ciasto wuzetka to nasączony, czekoladowy biszkopt i pyszny śmietanowy krem
Klasyczne ciasto wuzetka to nasączony, czekoladowy biszkopt i pyszny śmietanowy krem Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Wuzetka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Składa się z dwóch czekoladowych biszkoptów, przełożonych śmietanowym kremem. Całość dekoruje się polewą czekoladową i kleksem bitej śmietany. Ciasto wuzetka nie jest trudne do wykonania i sprawdza się podczas wielu rodzinnych uroczystości.

W skrócie

„Dwie kawy, dwie wuzetki, i co jeszcze?”. Kto z nas nie pamięta sceny z kultowego filmu „Miś” Stanisława Barei, w której kelnerka podaje zaskoczonym klientom obowiązkowy zestaw, ponieważ restauracja bije się o „złotą patelnię”… Choć wuzetka to prawdopodobnie najsłynniejsze ciasto późnego PRL-u, to jej nazwa powstała jeszcze w latach 40. XX wieku, na cześć powstającej trasy W-Z. Teorii na temat powstania ciasta oraz jego nazwy jest znacznie więcej i trudno dziś dociec, która z nich jest prawdziwa. Jedno jest pewne, przepis na wuzetkę liczy sobie już prawie 80 lat i jest dziś kultowy. Warto go przypominać, ponieważ ciasto w-z jest przepyszne i wcale nietrudne do wykonania. Poziom zaawansowania zaznaczyłam jako średni, ponieważ przygotowanie składa się z kilku etapów, nie ma tu jednak żadnych skomplikowanych czynności.

Wuzetka - przepis na kultowe ciasto

Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut pieczenia + 3 godziny na schłodzenie
Porcja: duża blacha
Poziom trudności: średni

Składniki:
Na czekoladowy biszkopt:

  • 500 g mąki,
  • 5 jaj,
  • 100 g kakao,
  • szklanka cukru,
  • 300 ml maślanki,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • szklanka mocnej, posłodzonej i ostudzonej kawy do nasączenia biszkoptu.

Na krem:

  • 400 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,
  • 400 ml mocno schłodzonej kwaśnej śmietany 18%,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Na polewę czekoladową:

  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 200 g czekolady deserowej.

Jak przygotować tradycyjną wuzetkę?

  1. Najpierw przygotowałam ciasto czekoladowe, które przypomina klasyczny biszkopt. Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodawałam po jednym żółtku.
  2. W misce połączyłam mąkę, kakao, proszek do pieczenie i sól. Dodałam maślankę, żółtka, olej i całość dokładnie wymieszałam.
  3. Do ciasta dodałam masę jajeczną i delikatnie wymieszałam.
  4. Ciasto wylałam na prostokątną, nasmarowaną blachę i piekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zostawiłam do całkowitego wystudzenia.
  5. Przygotowałam krem. Zalałam żelatynę 5 łyżkami ciepłej wody.
  6. Mocno ubiłam schłodzoną śmietankę 30% z cukrem, a następnie dodawałam stopniowo kwaśną śmietanę i jeszcze chwilę ubijałam. Na koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszałam.
  7. Przekroiłam ciasto na dwa blaty babcinym sposobem, czyli za pomocą nitki.
  8. Pierwszy blat nasączyłam słodką, schłodzoną kawą.
  9. Nałożyłam na blat warstwę kremu i przykryłam drugim blatem, lekko dociskając.
  10. Wierzchni blat także nasączyłam kawą, w nieco mniejszej ilości.
  11. Przygotowałam prostą polewę czekoladową. Śmietankę podgrzałam w rondelku, zdjęłam z ognia i dodałam połamaną czekoladę. Mieszałam aż powstała gładka czekoladowa masa.
  12. Polałam wierzch ciasta polewą wsadziłam do lodówki na 3 godziny.
  13. Przed podaniem pokroiłam ciasto na kwadraty. Można je także udekorować kleksami z bitej śmietany.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zachwycająca wuzetka na rodzinne uroczystości. Poznaj tradycyjny przepis na kultowe ciasto. Ponadczasowy wygląd i smak - Strona Kuchni

Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto