Święty Mikołaj na Zamku Piastowskim
Święty Mikołaj na Zamku Piastowskim obejrzał występ dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 18 im. Książąt Raciborskich w Raciborzu (inscenizacja historyczna) i wysłuchał krótkiej prelekcji o raciborskich piernikach.
Tajniki ich pieczenia zdradził mistrz cukierniczy Franciszek Hosnowski z Ostroga. Jego cukiernia mieści się przy ul. Przejazdowej, gdzie przed wojną znakomite raciborskie pierniki piekł mistrz August Halama. To w niej przygotowano zamkowe pierniki. Ojciec p. Franciszka był uczniem słynnego Halamy. Po krótkim kulinarnym wykładzie przyszedł wreszcie czas na degustację. Rozdanych było pół tysiąca wypieków.
Organizatorzy: Agencja Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim oraz Parafia pw. św. Mikołaja w Raciborzu Starej Wsi.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?