Upiecz słodziutkie ciasto krówkowe pani Marii Wit z Nędzy
Składniki:[b/]
3 jajka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 puszka 500g masy krówkowej
1 margaryna
1 op słonecznika łuskanego (100g)
2 paczki herbatników
1 czekolada gorzka
100ml alkoholu.
Wykonanie:
cukry, jajka ubić na sztywno (ok 5 min), na sitko odmierzyć mąkę, kakao, proszek - wsiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać na blachę
20 x 30 wyłożoną papierem. Piec 20 min w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu zdjąć papier i włożyć z powrotem do formy.
Wykonanie masy:
do garnka włożyć margarynę i słonecznik. Smażyć do
zezłocenia słonecznika, dodać masę krówkową z puszki i wymieszać mikserem, najpierw na najmniejszych obrotach (ostrożnie bo gorące) do uzyskania jednolitej
konsystencji.
Masę wylać na biszkopt.
A potem na gorącą masę wykładać herbatniki uprzednio zanurzane w alkoholu.
Polewa:
czekoladę rozpuścić na parze, wylać na herbatniki.
Na koniec ciasto dekorować według uznania.
Smacznego!
Znasz przepis na pyszne ciasto, a może masz świetny pomysł na niedzielny obiad? Podziel się przepisem! Wyślij go na adres: [email protected] (ze zdjęciem!)
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?