Przepis Czytelnika Dziennika. Biszkopt z daktylami

Aleksander Król
Rodzina przyjeżdża w niedzielę na kawę? Zaskocz ją nowym smakiem! Upiecz biszkopt z kremem i daktylami! Swoim kolejnym, sprawdzonym przepisem podzieliła się z nami pani Maria Wit z Uniwersytetu III Wieku i Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych i Ich Rodzin w Nędzy. Nasza Czytelniczka zapewnia, że kto spróbuje jej pysznego ciasta, będzie chciał więcej.

Upiecz biszkopt z kremem i daktylami!

Składniki na biszkopt:
4 jajka,
4 łyżki cukru,
5 łyżek mąki pszennej,
1 łyżka kakao,
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na daktylowiec:
10 białek,
10 łyżek cukru,
1 cukier waniliowy,
200 gram posiekanych orzechów włoskich,
200 gram pokrojonych rodzynek,
200 gram pokrojonych daktyli.

Składniki na krem:
400 gram masła,
10 żółtek,
4 łyżki cukru,
2 cukry waniliowe,
1 czekolada gorzka.

Wykonanie:
Ubić mikserem jajka, cukier i wanilię na sztywno, odmierzyć na sitko mąkę, kakao, proszek, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę o wymiarach ok 20x40. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie ubić białka z cukrem i wanilią na sztywno, dodać bakalie, delikatnie zamieszać i wylać na identyczną blaszkę. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.
Masło rozmieszać, dodając stopniowo rozpuszczone 3/4 tabliczki czekolady, po jednym żółtku i puder oraz wanilię.
Na biszkopt wyłożyć 2/3 kremu, na krem ciasto bakaliowe, na bakalie resztę kremu i wyrównać. Podgrzać pozostałą czekoladę i widelcem zanurzonym w niej kreślić po kremie fale.

Znasz przepis na pyszne ciasto, albo masz pomysł na niedzielny obiad? Podziel się nim z Czytelnikami! Wyślij przepis na adres: [email protected]

Mniej wina w Europie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie