Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Odkryj najlepsze pizzerie w Raciborzu. Gdzie możesz zjeść pizzę w kwietniu 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze pizzerie w Raciborzu
Najlepsze pizzerie w Raciborzu Foxys_forest_manufacture
Przeczytaj gdzie dostaniesz najlepszą pizzę w Raciborzu. To bez wątpienia danie uwielbiane na całym świecie. Niemal każdy spróbował jej przynajmniej raz w życiu, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Sprawdź, gdzie oraz jakie rodzaje pizzy znajdziesz w pizzeriach w Raciborzu. Zerknij do katalogu firm i wybierz swoją ulubioną.

Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Raciborzu

Pizza rzymska

Jest to rodzaj pizzy posiadający chrupiące ciasto i większą ilość dodatków. Na ogół są to: pomidory, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella i świeże zioła. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest woda w mniejszej ilości i odrobina tłuszczu. Ten rodzaj pizzy wypieka się w niższej temperaturze, w 350 stopniach, przez około 3 minuty. Na pewno znajdziesz ją w pizzeriach w Raciborzu.

To warto wiedzieć

Pizza amerykańska

Pizza tego typu ma kilka wspólnych cech z oryginalną pizzą włoską, ale generalnie jest zupełnie inna. Przede wszystkim posiada grubsze ciasto, wyrabiane również ręcznie. Do jego wykonania wykorzystuje się sól, drożdże, wodę i wysokoglutenową mąkę. Posiada w swoim składzie znaczną ilość dodatków, natomiast za podstawę służy słodki, pomidorowy sos. Nie braknie również mięsa, np. kurczak, salami, szynka, pepperoni. A warzywa, jakie na niej występują to kukurydza, pieczarki, papryka. Typowym, amerykańskim dodatkiem jest ananas.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Raciborzu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Raciborzu

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Historia pizzy

Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. Wtedy otwarto pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Jego następca wprowadził przysmak na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Bardzo spodobała się królowej i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.

Popularność tego dania ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została otwarta w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.

W dzisiejszych czasach to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Raciborzu. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto