Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na przystawkę wypróbuj wytrawne tartaletki. Robię je na kruchym cieście i wypełniam farszem pieczarkowym. Znikają do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wytrawne tartaletki świetnie smakują z farszem z pieczarkami, śmietanką i startym serem.
Wytrawne tartaletki świetnie smakują z farszem z pieczarkami, śmietanką i startym serem. Getty Images/Roxiller/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na wytrawne tartaletki? Podpowiadam sposób na smakowitą przystawkę na słonym kruchym cieście wypełnione smażonymi pieczarkami z sosem śmietanowym. Takie wytrawne tartaletki możesz podać na Wielkanoc, ale także sprawdzą się na przyjęciu w gronie znajomych. Wypróbuj prosty przepis na wytrawne tartaletki z pieczarkami.

W skrócie

Domowe tartaletki wytrawne można przygotować na wiele sposobów. Jeśli nie wyobrażasz sobie przekąski bez mięsa, to możesz dodać kawałki pokrojonego i podsmażonego kurczaka. Świetnie sprawdzają się także drobno pokrojony i podsmażony boczek. Wytrawne tartaletki można także zapiec ze startym żółtym serem np.: goudą. Wypróbuj przepis na apetyczne tartaletki z pieczarkami.

Tartaletki wytrawne – prosty przepis z pieczarkami

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 80 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 30 g zimnej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka oleju do formy.

Farsz pieczarkowy:

  • 300 g pieczarek,
  • 250 ml śmietanki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1/3 łyżeczki soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić wytrawne tartaletki z pieczarkami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przesiewam mąkę pszenną i mieszam dokładnie z solą.
  2. Dodaję posiekane zimne masło, jajko, dolewam wodę i energicznie zagniatam ciasto.
  3. Formuję je w kulę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut.
  4. W tym czasie przygotowuję farsz pieczarkowy.
  5. Grzyby opłukuje, obieram ze skórki, kroję na plasterki i smażę na maśle.
  6. W miseczce mieszam jajka ze śmietanką, doprawiam tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  7. Ciasto na tartaletki rozwałkowuję i wykładam nim foremki do tartaletek o średnicy 10 cm. Nakłuwam widelcem i piekę w temperaturze 190° Celsjusza przez 10 minut.
  8. W podpieczonych tartaletkach układam pieczarki i zalewam śmietanowym sosem.
  9. Wytrawne tartaletki zapiekam przez 15 minut w 190° Celsjusza, aż nabiorą złotego koloru.
  10. Pyszne i proste wytrawne tartaletki można przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub tymiankiem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na przystawkę wypróbuj wytrawne tartaletki. Robię je na kruchym cieście i wypełniam farszem pieczarkowym. Znikają do ostatniego okruszka - Strona Kuchni

Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto