Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karczma piwna, czy lokal ze staropolskim jadłem na Zamku Piastowskim w Raciborzu?

Aleksander Król
Nasi Czytelnicy mogą podpowiedzieć, w jaki sposób zagospodarować podziemia Zamku Piastowskiego.

Karczma, w której będzie lało się niefiltrowane piwo, a może kafejka z kruchymi ciasteczkami? Co powinno znaleźć się w podziemiach zamku? Oto jest pytanie! W siedzibie Piastów czekają na ciekawe propozycje.

CZYTAJ Najciekawsze artykuły o Zamku Piastowskim
ZAMEK PIASTOWSKI W RACIBORZU BEZ TAJEMNIC

- Podziemia zamku, a dokładnie domu książęcego nie są co prawda głębokie, bo budowla była niegdyś otoczona Odrą i podczas powodzi woda mogłaby je zalewać, ale to ciekawe, odnowione wnętrza, które dawniej służyły do magazynowania żywności oraz zamkowego piwa - mówi Grażyna Wójcik, dyrektor Agencji Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim.

Podziemia liczą trzysta metrów, na które dziś składa się zaplecze kuchenne, dwie sale, w tym jedna bardzo okazała, zwana już rycerską, duży przedsionek z toaletami, szatnią i dostępem do windy. Najniższy poziom zamku ma też odrębne wejście od dziedzińca.

- Zgodnie z projektem, ta część przeznaczona jest na działalność gastronomiczną, a dochód z czynszu ma wesprzeć utrzymanie zamku - dodaje Wójcik. Obecnie koszty utrzymania budowli książęcej pokrywa Powiat Raciborski. Wstęp dotąd był bezpłatny i dopiero teraz, w Nowym Roku mają pojawić się symboliczne opłaty.

- Odwiedziło nas tysiące turystów. Wielu z nich pytało o możliwość napicia się kawy, zamkowego piwa, czy zjedzenia jakiegoś lokalnego specjału i chcemy im to umożliwić - mówi Wójcik.
- Dopełniono już wszelkich formalności. Zanim jednak ogłosimy przetarg na wysokość czynszu, chcielibyśmy poddać temat dyskusji. A dokładnie zapytać, co powinno znajdować się w zamkowych piwnicach. Pewnie wielu czytelników będzie miało ciekawe pomysły, które dotrą do przedsiębiorców - dodaje.

Jak dotąd, wśród turystów pojawiały się opinie, że zamek winien mieć zamkową karczmę, w której lałoby się zamkowe, niefiltrowane piwo. Inni mówią, że można by było serwować tu staropolskie dania, takie, jak podpłomyki, pełniące taką samą rolę jak spody od pizzy.
A co Wy proponujecie? Piszcie w komentarzach albo na naszym profilu na facebooku. Podpowiedzmy, jak wykorzystać zamkowe podziemia!

Grażyna Wójcik bierze udział w Plebiscycie na Człowieka 2012 roku w Raciborzu
Głosuj na nominowanych do tytułu:PLEBISCYT NA CZŁOWIEKA ROKU 2012 w RACIBORZU

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto