Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Duchy, piwo, bursztyn na Zamku Piastowskim!

Alek
Duchy, jarmark na Bursztynowym Szlaku oraz warzenie piwa dawnymi metodami – to wszystko czeka na nas w ten weekend na Zamku Piastowskim w Raciborzu! Przygotowano tam aż trzy imprezy. Pierwsza, czyli Noc z duchami rozpocznie się tam w piątek o godz. 20.

Noc z Duchami startuje o 20 blokiem popularno-naukowym, na który zapraszamy wszystkich ciekawych świata. W sali konferencyjnej domu książęcego odbędą się wykłady i panele dyskusyjne. Tematy to: Czterej Pancerni i Pies - wpadki, tajemnice lasów rudzkich, nie ma zbrodni doskonałej oraz fascynujący świat doświadczeń. Wystąpią leśnik, ekspert od spraw filmów, kryminalistyk policyjny a także doświadczony fizyk, który przeprowadzi efektowne pokazy: działanie ogniw elektrycznych, indukcja elektromagnetyczna, transformacja, wyładowania wysokonapięciowe oraz pokazy oscyloskopowe.

Około 22 startują imprezy na dziedzińcu. Będzie wyjątkowe fire-show, taniec czarownic a także inscenizacje historyczne. Wszystko potrwa do około 24.00, kiedy to na krużgankach zobaczymy duchy.

Zamkowy Jarmark Rzeczy Różnych - Na Bursztynowym Szlaku ruszy w sobotę na dziedzińcu.

Rozpocznie się o godz. 10. Na wiernych replikach średniowiecznych straganów, przygotowanych dla zamku przez Opolskie Bractwo Rycerskie, będzie można kupić rękodzieło, wyroby rzemiosła, książki, biżuterię i inne ciekawostki, których zwykle brakuje w zwykłych sklepach. Od 13.30 do 14.30 godzina dziecięcych zabaw z Crazy Clubem - zabawa z wesołym klaunem, wielkie bańki mydlane, malowanie buzi, niepowtarzalna sesja foto ze Spongebobem.
Impreza potrwa do 18.00.

Zamkowe warzenie piwa odbędzie się także w sobotę.

Startujemy o 10.30. Do Raciborza przyjeżdżają piwowarzy z Centrum Piwowarstwa w Kostomłotach, twórcy Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu, wytrawni znawcy tematyki, którzy nie tylko pokażą jak uwarzyć złoty napój, ale również opowiedzą o jego historii, zaprezentują specjalną wystawę. Każdy chętny będzie mógł: zamieszać w garze podczas zacierania, wsypać chmiel do chmielenia, pomóc przy filtracji. Każdy chętny będzie mógł też spróbować produktów, z których powstaje piwo, a więc różne rodzaje słodu, chmiele, drożdże. Będzie też możliwość zakapslowania butelek i ześrutowania słodu.
Pokaz potrwa do około 16.30. Od rana możliwość zwiedzania browaru zamkowego.
Wstęp wolny.

Impreza odbędzie się pod patronatem Dziennika Zachodniego.

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto