Świąteczne ciasta i ciasteczka Marii Wit [PRZEPISY]
Świąteczne ciasteczka poleca Maria Wit z UTW Składniki: 200 g masła, 100 g cukru pudru, 300 g mąki, 50 g śmietany kwaśnej, 50 g mleka w proszku, 1 cukier wanilinowy, 3-4 żółtka. Wykonanie: Masło z cukrami utrzeć na puch dodając po jednym żółtku, następnie połączyć ze śmietaną. Dodać mąkę zmieszaną z mlekiem w proszku i zagnieść ciasto. Pozostawić ciasto w lodówce na 1 godzinę, rozwałkować na około 3-5 milimetrów, wykrawać i piec w temperaturze ok 190 (o), 10-15 minut. Po wystudzeniu sklejać polewą czekoladową lub marmoladą i dekorować. Polewa czekoladowa: 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 100g masła. Wszystkie składniki ogrzewać nad parą.