Świąteczne ciasta i ciasteczka Marii Wit [PRZEPISY]
Biszkopt z likierem migdałowym poleca Maria Wit z Uniwersytetu III Wieku Składniki na biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki mąki tortowej, 2 łyżki mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na masę: 500 g twarożku waniliowego do wypieków, 500 ml śmietany 30%, 4 żółtka, 2 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy. Do nasączania: 1 szklanka mocnego naparu kawy, 100 ml likieru migdałowego lub inny alkohol z aromatem migdałowym. Wykonanie biszkoptu: Jajka, cukry ubić na sztywno, połączyć z mąką oraz proszkiem i wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ubić żółtka z cukrem, połączyć delikatnie z twarożkiem. Ubić na sztywno śmietanę z cukrem waniliowym, połączyć z rozpuszczoną i wystudzoną żelatyną. Delikatnie wymieszać obydwie masy. Ciasto przekroić na dwa płaty. Jeden płat nasączyć naparem kawy z likierem, wyłożyć połowę masy, położyć drugi płat ciasta, nasączyć, wyłożyć resztę masy, wyrównać i zostawić w zamrażalniku na jedną godzinę. Po wyjęciu dekorować dowolnie, można posypać ciasto startą czekoladą lub wymieszanym cukrem pudrem z kakao. Smacznego!