MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Laseczka zgorzeli gazowej to bakteria, która może występować...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Laseczka zgorzeli gazowej (Clostridium perfinges)

Laseczka zgorzeli gazowej to bakteria, która może występować w kiełbasie, drobiu i rybach. Często rozwija się ona na skutek podgotowania mięsa i odgrzania go następnego dnia. Objawy po spożyciu produktów spożywczych skażonych Clostridium perfinges pojawiają się zwykle po 8-12 h. Najczęściej jest to ból w podbrzuszu, nudności, wodnista biegunka. Niekiedy może pojawić się także gorączka i wymioty. Leczenie zatrucia laseczką zgorzeli gazowej wymaga zastosowania antybiotykoterapii. W skrajnych przypadkach, głównie u osób w podeszłym wieku, powikłaniem tego zatrucia może być martwicze zapalenie jelit.

Zobacz również

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

85-latek kierujący skodą zasnął za kierownicą

85-latek kierujący skodą zasnął za kierownicą

Polecamy

Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

HIT DNIA
Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

100 proc. frekwencji przez 9 lat. Internauci dyskutują o nagrodach za obecność

100 proc. frekwencji przez 9 lat. Internauci dyskutują o nagrodach za obecność

Bezproblemowe ciasto z agrestem według przepisu sąsiadki. Zrobisz je na oleju

Bezproblemowe ciasto z agrestem według przepisu sąsiadki. Zrobisz je na oleju