Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Taki lunch doda ci w pracy energii (przepisy)

Redakcja MM
Redakcja MM
Makarony Międzybrodzkie
Gdy pracujemy 8 lub więcej godzin, lunch bywa często naszym głównym posiłkiem w ciągu dnia. Jego zadaniem jest dostarczenie energii na cały dzień pracy, ułatwienie koncentracji i zwiększenie efektywności. Sprawdź, co możesz przygotować sobie do pracy:)

Przepis na zdrowy lunchSycący posiłek w godzinach pracy zapobiegnie wieczornemu podjadaniu i pomoże utrzymać stałą masę ciała. Ważnym aspektem jest również oszczędność pieniędzy. Przygotowanie lunchu samodzielnie, ze składników które posiadamy w domu, to sposób na zaoszczędzenie domowych funduszy.Aby samodzielnie przygotowany lunch nie tylko nam smakował, ale również zapewnił wszystkie wartości odżywcze, musimy pamiętać, żeby skomponować go we właściwy sposób. Prawidłowo zbilansowany lunch powinien składać się z:• 25% węglowodanów (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty lub z pszenicy durum - semoliny, kasza, pieczywo razowe)• 25% białek (chude mięso, ryby, sery, jajka)• 50% warzyw (najlepiej sezonowych, różnorodnych, kolorowych)Dzięki węglowodanom, które trawi się powoli, glukoza uwalniana będzie przez kilka godzin, dając nam wysoki poziom energii. Ponadto stabilizują one poziom cukru we krwi i są źródłem błonnika. Białko natomiast stanowi budulec każdej komórki ciała, dostarcza witamin z grupy B i jest odpowiedzialny za sytość posiłku. Warzywa w lunchu to nie tylko świeży i kolorowy dodatek, mogący stać się przepiękną i zdrową dekoracją, ale przede wszystkim źródło witamin i antyoksydantów.Kulinarne inspiracje na lunchboxSałatka ze szparagamiSkładniki:•  Makaron Świderki – 250 g * Szparagi – 15 szt. * Szynka parmeńska – 4 plastry * Ser do posypania * Oliwa z oliwek 1 łyżka * Ocet balsamiczny -pół łyżki * Sok z cytryny pół łyżeczki * Sól * PieprzWykonanie:1. W pierwszej kolejności gotujemy al dente Makaron świderki.2. Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni.3. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką.4. Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy przygotowanym sosem.5. Na gotowe danie sypiemy starty ser i gotowe.Sałatka ze szpinakiemSkładniki:• 250g Makaronu  * 200 g młodych liści szpinaku * 100 g sera żółtego twardego * 3 jajka ugotowane na twardo * 50 g łuskanych orzechów włoskich * 3 łyżki majonezu * 100 ml jogurtu naturalnego * 3 ząbki czosnku * 7-8 pomidorków koktajlowych * pieprz grubo mielony do smakuWykonanie:1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i hartujemy.2. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i wykładamy wszystko na patelnię.3. Całość lekko podgrzewamy, ale uważamy by nie doprowadzić do wrzenia. Szpinak dokładnie myjemy i dokładamy do sosu. Do potrawy dodajemy makaron, mieszamy całość i układamy na talerz.4. Potrawę dekorujemy startym, żółtym serem. Układamy cząstki ugotowanego jajka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Taki lunch doda ci w pracy energii (przepisy) - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto