Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szpajza uczniów z Raciborza podbiła Śląskie Smaki

Aleksander Król
Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Raciborzu przygotowali szpajzę, ajnlauf oraz „jaskółcze gniazda”. To wystarczyło by oczarować jurorów Festiwalu Śląskie Smaki, zorganizowanego w sobotę w Parku Śląskim w Chorzowie przez Śląską Organizację Turystyczną.

Uczennice Agata Piec i Klaudia Cieśla, którymi podczas imprezy opiekowała się pani Emilia Herba w prestiżowym, kulinarnym konkursie zajęły drugie miejsce. Nie ma się zresztą czemu dziwić – nasza szkoła nie po raz pierwszy gotowała z powodzeniem na tym festiwalu.

W tegorocznym konkursie udział wzięły 23 drużyny podzielone na 3 kategorie – amatorów, uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych kucharzy.

– Mimo iż impreza odbywała się w centrum województwa, w konkursie kulinarnym wystartowali przedstawiciele wszystkich regionów. Jury próbowało częstochowskiej kurziny czy góralskiej kwaśnicy. Konkurs po raz kolejny pokazał niezwykłą różnorodność lokalnych smaków – mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej.

Młodzi raciborzanie zdobyli srebrny durszlak w kategorii Uczniowie Szkół Gastronomicznych, pokonując m.in. Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Rybnika.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto