Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przez żołądek do serca! Walentynkowe inspiracje (przepisy)

Redakcja MM
Redakcja MM
Fotolia/Międzybrodzkie Makarony
Stare przysłowie mówi „przez żołądek do serca. Dodatkowo wiele osób potwierdza, że wspólne gotowanie zbliża. Dlatego 14 lutego polecamy schować się z ukochaną osobą w zaciszu swojego mieszkania, gotować, a potem już tylko jeść i cieszyć się wspólnymi chwilami!

 Zobacz również: Przepisy na kulinarny sukces Klasyczna Carbonara   Składniki:   # Makaron wstążka – 250g # boczek wędzony parzony - 300g # mleko - 200ml # żółtka jaj - 3 szt. # sól, pieprz do smaku # ulubione zioła (bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek)   Wykonanie:   1.      Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić. 2.      Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na złoty kolor i zalać mlekiem. Dodać zioła, sól i pieprz. 3.       Następnie dodać makaron i żółtka jaj. Całość podgrzewać mieszając, a gdy sos zgęstnieje nasza carbonara jest gotowa. Makaron z krewetkami   Składniki:   # Makaron - nitka cienka – 1 paczka                                           # oliwa z oliwek – 4 łyżki                               # cebula – 1 szt.                                                             # czosnek – 5 ząbków # krewetki tygrysie  surowe – 500g                               # białe wytrawne wino – 100 ml                                       # pomidory – 2 średnie szt.                                                         # natka z pietruszki – 1 mały pęczek                                              Wykonanie: 1.      Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy. 2.      Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w drobne plasterki. Następnie podsmażamy na oliwie i dodajemy obrane z pancerza krewetki i wino. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dusimy około 2 minut. 3.      Na patelnie dodajemy makaron oraz pokrojone w kostkę pomidory. 4.      Całość chwilę podduszamy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe. Dla amatorów ostrzejszych smaków, proponujemy jeszcze płatki chilli lub ostrą paprykę.  

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przez żołądek do serca! Walentynkowe inspiracje (przepisy) - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto