Zobacz również: Przepisy na kulinarny sukces Klasyczna Carbonara Składniki: # Makaron wstążka – 250g # boczek wędzony parzony - 300g # mleko - 200ml # żółtka jaj - 3 szt. # sól, pieprz do smaku # ulubione zioła (bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek) Wykonanie: 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić. 2. Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na złoty kolor i zalać mlekiem. Dodać zioła, sól i pieprz. 3. Następnie dodać makaron i żółtka jaj. Całość podgrzewać mieszając, a gdy sos zgęstnieje nasza carbonara jest gotowa. Makaron z krewetkami Składniki: # Makaron - nitka cienka – 1 paczka # oliwa z oliwek – 4 łyżki # cebula – 1 szt. # czosnek – 5 ząbków # krewetki tygrysie surowe – 500g # białe wytrawne wino – 100 ml # pomidory – 2 średnie szt. # natka z pietruszki – 1 mały pęczek Wykonanie: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy. 2. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w drobne plasterki. Następnie podsmażamy na oliwie i dodajemy obrane z pancerza krewetki i wino. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dusimy około 2 minut. 3. Na patelnie dodajemy makaron oraz pokrojone w kostkę pomidory. 4. Całość chwilę podduszamy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe. Dla amatorów ostrzejszych smaków, proponujemy jeszcze płatki chilli lub ostrą paprykę.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?