Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na krem z białych i zielonych warzyw:
Kalafior, pietruszka, seler, ziemniaki (razem ok. 600 g)
1 średnia cebula
Bulion (1 litr)
Mąka pszenna (ok. 3 łyżek)
Śmietana 22% (ok. 0,5 l)
Masło (1 łyżka)
Sól, pieprz, czosnek
Sposób przygotowania (taki sam w obu przypadkach):
Warzywa kroimy, wrzucamy do rondla na rozgrzany olej, podsmażamy. Dodajemy cebulę, po kilku minutach zalewamy bulionem. Wstępnie doprawiamy. Kremy blendujemy.
Z mąki z odrobiną wody robimy zawiesinę i dodajemy do kremów, żeby uzyskać odpowiednią, gęstą konsystencję. Dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy po łyżce masła, doprawiamy do smaku, do zielonego kremu dodajemy 2 krople tabasco.
Żeby uzyskać efekt wizualny jak na zdjęciu, nalewamy do jednego talerza jednocześnie (po dwóch stronach talerza) obydwa kremy, z dwóch mniejszych naczyń (np. dzbanuszków). Możemy zrobić esy-floresy z gęstej śmietany i posypać zupę grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?