Składniki na dwa cienkie biszkopty:
8 jajek, 8 łyżek cukru, 2 cukry wanilinowe, 10 łyżek mąki, 4 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
400 g masła lub margaryny, 150 g cukru pudru, 2 cukry wanilinowe, 200g mielonych orzechów, 200 ml likieru orzechowego.
Ponadto do dekoracji:
polewa czekoladowa, połówki orzechów włoskich.
Wykonanie biszkoptu:
Jajka, cukry ubijamy na sztywno, łączymy z przesianą mąką z kakao i proszkiem, a potem rozdzielamy na dwie blaszki ok 36x28cm. Pieczemy 18 minut w 180 stopniach.
Krem: Tłuszcz z pudrem i cukrem wanilinowym mieszamy na puch, dodając po jednym żółtku. Potem mieszając dalej, wlewamy powolutku likier, dodajemy orzechy.
Formowanie tortu: biszkopty kroimy każdy na 3 lub 4 paski. Pierwszy pasek smarujemy kremem, zwijamy w rulon i stawiamy, następnie smarujemy kolejne paski i owijamy nimi stojący rulonik do wyczerpania produktów. Resztą kremu smarujemy boki i górę tortu, dekorujemy rozpuszczoną polewą i orzechami według uznania.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?