Przepis Czytelnika - wyśmienity tort orzechowy

Alek, Maria Wit
Tort orzechowy poleca Maria Wit, z Uniwersytetu III Wieku w Raciborzu i Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych i Ich Rodzin w Nędzy

Organizujesz urodziny albo inne duże przyjęcie? Nie musisz kupować drogiego tortu. Możesz przygotować go sama, a na pewno rodzina będzie zachwycona. Przepis na pyszny tort orzechowy zdradziła naszym Czytelniom pani Maria Wit. Spróbuj wykonać go sama.

Składniki na ciasto:
150 g cukru,
250 g mielonych orzechów włoskich,
100 g mąki,
6 jajek,
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem:
400 g masła,
100 g cukru,
2 cukry waniliowe,
4 żółtka,
100 ml alkoholu o smaku orzechów laskowych,
1 dżem wiśniowy,
1 gorzka czekolada,
1 łyżka mielonej kawy.

Wykonanie:
Jajka z cukrami ubić na sztywno. Zmieszać mąkę z orzechami i proszkiem, dodać mieszankę do masy i delikatnie połączyć. Wylać do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem.
Piec 50 minut w temp 180 stopni.
Krem:

Masło rozmieszać na puch, dodając na przemian rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz żółtka i cukry.
Po połączeniu składników, mieszając, powoli dodawać alkohol.

Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki, posmarować dżemem oraz kremem. Do jednej warstwy kremu dodać kawę i złożyć.
Boki tortu posmarować kremem i udekorowac tort według uznania.
Smacznego!

Znasz przepis na pyszne ciasto, albo masz pomysł na niedzielny obiad? Podziel się z Czytelnikami. Wyślij przepis na: a.krol@dz.com.pl

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie