Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis Czytelnika - torcik orzechowo-makowy

Alek, Maria Wit
Zbliża się Dzień Wszystkich Świętych. Znów spotkamy się z rodziną, usiądziemy przy stole i będziemy wspominać naszych bliskich. Z okazji święta warto przygotować coś słodkiego. Maria Wit z Uniwersytetu III Wieku zdradziła nam przepis na swój pyszny torcik orzechowo-makowy.

Składniki ciasta:
6 jajek,
6 łyżek cukru,
1 cukier wanilinowy,
3 łyżki mielonego maku,
3 łyżki mielonych orzechów,
3 łyżki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na krem:
2 kostki masła,
4 żółtka,
2 cukry wanilinowe,
150 g cukru,
1 czekolada gorzka,
50 ml alkoholu.

Ponadto:
150 g masła,
100 g cukru,
200 g kokosu.
Dżem wiśniowy.

Wykonanie:
Jajka, cukry ubić na sztywno. Produkty sypkie zmieszać i połączyć z masą jajeczną. Wyłożyć masę do tortownicy i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Potem wystudzić i przekroić na 3 krążki.

Krem:
Masło utrzeć, połączyć z rozpuszczoną czekoladą i połączyć z ubitymi na sztywno żółtkami z cukrami, dodać alkohol.
Każdy krążek posmarować dżemem oraz kremem i złożyć.
Masło i cukier zagotować i dodać kokos, masę po wystudzeniu wyłożyć na wierzch tortu i udekorować według uznania. Smacznego!

Masz przepis na pyszne ciasto? Wyślij na adres: [email protected]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto