Składniki:
500 g serka do wypieków waniliowego,
300 g serka homogenizowanego waniliowego,
250 g masła,
150 g cukru,
8 jajek,
2 cukry waniliowe,
1 budyń śmietankowy,
1 duża cytryna,
3 łyżki kaszy mannej.
Ponadto na spód:
1 paczka herbatników,
100 g masła.
Ponadto:
200 g winogron białych,
200 g winogron ciemnych,
200 g malin,
1 galaretka cytrynowa.
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem, i wysypać na dno tortownicy.
Następnie masło i cukry rozmieszać na puch, dodając na przemian żółtka, połowę budyniu oraz kaszę, po dokładnym połączeniu składników.
Mieszając, dodawać po łyżce serki, dodać ubitą pianę z białek, i otartą skórkę z cytryny, delikatnie zamieszać i wylać masę na herbatniki. Piec 1 godzinę w tem. 160 stopni. Potem otworzyć powolutku piekarnik i zostawić jeszcze sernik na około 15 minut.
Po wystygnięciu ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Smacznego!
Kolejny przepis w piątek 5 października w raciborskim wydaniu Dziennika Zachodniego
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?