Składniki:
400 g mąki pszennej,
200 g mąki żytniej,
300 g miodu,
200 g masła,
200g cukru,
2 cukry wanilinowe,
6 jajek,
200 g suszonych, pokrojonych moreli,
20 g przyprawy do piernika,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Ponadto:
200 g powideł śliwkowych do przełożenia.
Do dekoracji:
2 czekolady gorzkie,
100 g masła,
200 g orzechów włoskich łuskanych.
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę oraz pozostałe suche produkty, wymieszać.
Miód włożyć do rondelka, podgrzewać na ogniu, aż się zarumieni.
Masło utrzeć, stopniowo dodając po 1 żółtku, a następnie wystudzony miód. Białka ubić na sztywną pianę.
Do masy miodowej dodać morele i dokładnie wymieszać, następnie dodawać na przemian zmieszane suche produkty oraz pianę i delikatnie wymieszać.
Ciasto włożyć do przygotowanej, wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy 20 x 38 cm. Piec 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Wystudzić, przekroić, posmarować powidłami, złożyć.
Wykrawać krążki lub pokroić na kwadraciki, udekorować czekoladą oraz orzechami włoskimi.
Polewa:
Czekolady i masło podgrzać mieszając do połączenia składników, wystudzić, przed dekorowaniem piernika podgrzać ponownie. Smacznego!
Znasz przepis na pyszne ciasto? Podziel się z Czytelnikami! Wyślij przepis na adres mailowy: [email protected]. Jutro w Dzienniku Zachodnim znajdziesz przepis Marii Wit
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?