Składniki:
jajka,
łuski z obranych cebul 50-100 g, 1 paczuszka 15-20 g kminku, 6 - 8 łyżek stołowych soli, 1 - 1,5 l wody.
Sposób przygotowania:
Składniki na zalewę gotujemy ok. 20-25 min. i odcedzamy. Potrzebna jest tylko brązowa woda z wygotowanych łusek cebuli. W ten sposób otrzymaliśmy zalewę, w której będziemy trzymali ugotowane jajka aż do konsumpcji.
Gotujemy jajka na twardo - ok. 8 min. - Po ugotowaniu jajka studzimy i nadtłukujemy skorupkę. Jajka nadal pozostają w skorupce. Nadtłuczone jajka wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy naszą wcześniej przygotowaną zalewą z łusek cebulowych z kminkiem. Wielkanocne jaja w zalewie muszą być sporządzone najlepiej na dwa dni przed Swiętami. Trzymając te jajka w zalewie, przez nadtłuczoną skorupkę przenika do jajka przygotowana zalewa i zabarwia białko w brązową mozaikę. Aromat kminkowy przenika do środka, jest wyjątkowy.
Składniki do żurka:
skrzydełka kaczki, wędzony boczek, biała kiełbasa, kiszony żurek, śmietana 30%.
Sposób przygotowania żurku:
Kaczkę gotujemy, po ugotowaniu oddzielamy mięso od kości i wkładamy z powrotem do wywaru, dokładamy pokrojony boczek, kiełbasę.
Zalewamy żurkiem i doprowadzamy do zagotowania, dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem według uznania. Smacznego i wesołych świąt!
Znasz przepis na pyszne ciasto? Podziel się nim! Wyślij przepis na adres: [email protected]
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?