Upiecz pyszną "wuzetkę" Pani Marii Wit z Nędzy
Składniki biszkoptu:
6 jajek, 6 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek mąki tortowej, 2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Ponadto:
1 litr śmietanki 30% 1 żelatyna na 1 litr, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki cukru pudru, 1 dżem wiśniowy, 1 czekolada gorzka, 1 łyżka oleju, 100 gram masła.
Wykonanie: jajka, cukry ubijamy na sztywno, ok 6 minut, wsypujemy mąkę i proszek, delikatnie mieszamy, wylewamy na blaszkę ok 20x40, wyłożoną papierem, pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu zdejmujemy papier i przekrawamy ciasto na dwa placki.
Żelatyna: Żelatynę w ilości na 1 litr wsypujemy do 100 ml wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.
Masa śmietanowa: Ubijamy schłodzoną smietanę, dodajemy cukry i dalej mieszając dodajemy powoli rozpuszczoną, lekko wystudzoną żelatynę wylewamy śmietanę na ciasto, przykrywamy drugim płatem i smarujemy dżemem.
Polewa: Rozpuszczamy nad parą czekoladę z masłem, dodajmy olej, mieszamy i wylewamy polewę na dżem.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?