Przepis Czytelnika Dziennika. Wuzetka

Aleksander Król
Lubisz popularną "wuzetkę", która często podawana jest w restauracjach? Możesz upiec ją sama. Pani Maria Wit z Uniwersytetu III Wieku w Raciborzu i Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych i Ich Rodzin w Nędzy, podpowiada co zrobić, by ciasto się udało i było smaczne. ALEK Znasz przepis na pyszne ciasto? Wyślij go na adres: a.krol@dz.com.pl.

Upiecz pyszną "wuzetkę" Pani Marii Wit z Nędzy

Składniki biszkoptu:
6 jajek, 6 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek mąki tortowej, 2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Ponadto:
1 litr śmietanki 30% 1 żelatyna na 1 litr, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki cukru pudru, 1 dżem wiśniowy, 1 czekolada gorzka, 1 łyżka oleju, 100 gram masła.

Wykonanie: jajka, cukry ubijamy na sztywno, ok 6 minut, wsypujemy mąkę i proszek, delikatnie mieszamy, wylewamy na blaszkę ok 20x40, wyłożoną papierem, pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu zdejmujemy papier i przekrawamy ciasto na dwa placki.

Żelatyna: Żelatynę w ilości na 1 litr wsypujemy do 100 ml wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.
Masa śmietanowa: Ubijamy schłodzoną smietanę, dodajemy cukry i dalej mieszając dodajemy powoli rozpuszczoną, lekko wystudzoną żelatynę wylewamy śmietanę na ciasto, przykrywamy drugim płatem i smarujemy dżemem.

Polewa: Rozpuszczamy nad parą czekoladę z masłem, dodajmy olej, mieszamy i wylewamy polewę na dżem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie