Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis Czytelnika Dziennika. Wuzetka

Aleksander Król
Lubisz popularną "wuzetkę", która często podawana jest w restauracjach? Możesz upiec ją sama. Pani Maria Wit z Uniwersytetu III Wieku w Raciborzu i Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych i Ich Rodzin w Nędzy, podpowiada co zrobić, by ciasto się udało i było smaczne. ALEK Znasz przepis na pyszne ciasto? Wyślij go na adres: [email protected].

Upiecz pyszną "wuzetkę" Pani Marii Wit z Nędzy

Składniki biszkoptu:
6 jajek, 6 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek mąki tortowej, 2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Ponadto:
1 litr śmietanki 30% 1 żelatyna na 1 litr, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki cukru pudru, 1 dżem wiśniowy, 1 czekolada gorzka, 1 łyżka oleju, 100 gram masła.

Wykonanie: jajka, cukry ubijamy na sztywno, ok 6 minut, wsypujemy mąkę i proszek, delikatnie mieszamy, wylewamy na blaszkę ok 20x40, wyłożoną papierem, pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu zdejmujemy papier i przekrawamy ciasto na dwa placki.

Żelatyna: Żelatynę w ilości na 1 litr wsypujemy do 100 ml wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia.
Masa śmietanowa: Ubijamy schłodzoną smietanę, dodajemy cukry i dalej mieszając dodajemy powoli rozpuszczoną, lekko wystudzoną żelatynę wylewamy śmietanę na ciasto, przykrywamy drugim płatem i smarujemy dżemem.

Polewa: Rozpuszczamy nad parą czekoladę z masłem, dodajmy olej, mieszamy i wylewamy polewę na dżem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto