18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Przepis Czytelnika Dziennika. Szynka z galaretką

Alek, Maria Wit
Lubisz szynkę z galaretką? Nie musisz kupować puszki w markecie. Możesz zrobić pyszną szynkę sama! Nie jest to takie trudne, a wyjątkowy smak gwarantowany. Podaj szynkę na śniadanie albo kolację. Oczarujesz rodzinę!

Szynkę z galaretką w słoikach poleca Maria Wit, ze Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych i Ich Rodzin w Nędzy i studentka UTW w Raciborzu

Składniki:
1.5 kg wieprzowej łopatki lub karczku,
20 g soli peklowej lub zwykłej,
1.5 łyżeczki żelatyny,
1.5 łyżeczki pieprzu mielonego, 3 sztuki - ziele angielskie,
3 małe listki laurowe,
3 ząbki czosnku (niekoniecznie).

Wykonanie:
Mięso kroję na małe kawałki i rozbijam lekko tłuczkiem, solę i zostawiam w lodówce na 2-3 dni. Po tym czasie doprawiam pieprzem i czosnkiem, wsypuję żelatynę oraz dodaję 100 ml wody. Mieszam, po czym wkładam do słoików. Do każdego wkładam na wierzch po 1 ziarenku ziela oraz kawałek liścia laurowego. Zakręcam i gotuję ok 1 godziny, zestawiam z pieca, na drugi dzień gotuję jeszcze raz 1 godz. Smacznego!

Prześlij nam swój przepis na ciasto albo jakąś pyszną potrawę! Podziel się z innymi! Wyślij przepis na [email protected]

Kolejny przepis Czytelnika jutro (piątek 25 maja) w tygodniku Racibórz Dziennika Zachodniego

Mniej wina w Europie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie