Usmaż dietetyczne pączki. Poleca Maria Wit z Nędzy!
Składniki:
500 g mąki pszennej
100 g cukru
250 ml ciepłej maślanki
100 ml oleju
50 g drożdży
50 ml spirytusu
3 żółtka
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 dżem wiśniowy
1 cytryna
200 cukru pudru
1 kg smalcu.
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski i postawić na garnku z wrzątkiem do ogrzania. Po ogrzaniu na
środek wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, skropić maślanką, przykryć i
zostawić do momentu, aż drożdże zaczną "pracować" ok. 15 minut.
Dodać maślankę, cukier, żółtka, cukier waniliowy, sól, spirytus, olej i wyrobić ciasto przez kilka minut, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośniete ciasto rozwałkować na około 2 cm i wykrawać szklanką krążki.
Rozgrzać smalec i smażyć pod przykryciem na średnim poziomie grzania ok. 3
minuty, odwrócić paczek i dosmażyć drugą stronę. Po wyjęciu gorące pączki
nadziewać dżemem szprycą do tortów. Polać lukrem cytynowym lub posypać pudrem.
a Dietetyczne pączki można uzyskać poprzez zanurzenie ich we wrzątku na kilka
sekund, i po osączeniu wkładać do rozgrzanego tłuszczu.
Ale uwaga, musi być wysoki garnek,
bo tłuszcz pryska.
Wtedy paczki nie wchłaniają tyle tłuszczu.
Smacznego!
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?