Ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami Marii Wit
Składniki: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 5 łyżek mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 litr śmietany 30%, 1 żelatyna, 2 cukry waniliowe, 4 łyżeczki cukru pudru, puszka brzoskwiń, 3 galaretki brzoskwiniowe. Do dekoracji: 200 ml śmietany 30%, 1 śmietan fix.
Wykonanie: Jajka i cukry ubijamy na sztywno ok. 5 min. Dodajemy mąkę z proszkiem. Mieszając, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 18-20 min. w
temperaturze 180 stopni. Studzimy, zdejmujemy papier i kładziemy z powrotem do blaszki. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 50 ml wrzątku, studzimy. Ubijamy 500 ml śmietany i łączymy z cukrem waniliowym, pudrem i żelatyną. Wylewamy masę na biszkopt. Brzoskwinie przecieramy, zagotowujemy i wsypujemy 2 galaretki, mieszając do całkowitego rozpuszczenia, studzimy i wylewamy na śmietanę. Po ostudzeniu, kładziemy na wierzch drugą porcję ubitej śmietany. Galaretkę brzoskwiniową robimy wg przepisu na opakowaniu, studzimy i wylewamy na ciasto. Ubijamy 200 ml śmietany, plus śmietan fix i dekorujemy.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?