Składniki na biszkopt:
4 jajka,
4 łyżki cukru,
1 cukier waniliowy,
6 łyżek mąki tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę jabłkową:
1 kg obranych jabłek, 2 budynie waniliowe,
1 cukier waniliowy,
1 cytryna,
100 g cukru,
500 ml soku jabłkowego.
Składniki na masę kokosową:
200 g masła,
100 g Palmy,
300 g kokosu,
150 g cukru,
1 cukier waniliowy
4 jajka.
Wykonanie biszkoptu:
Jajka, cukry ubić na sztywno, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem o wymiarach około 28 x 36. Piec około 20 minut w temp 180 stopni.
Wykonanie masy jabłkowej:
Na silnym ogniu zagotować pokrojone jabłka z 400 ml soku jabłkowego. Dodać sok cytrynowy i otartą skórkę oraz cukier i połączyć z 2 rozmieszanymi budyniami w pozostałym soku jabłkowym. Zagotować i wylać na wystudzony biszkopt.
Wykonanie masy kokosowej:
Masło, margarynę, cukry zagrzać w garnku, dodając kokos, a po lekkim wystudzeniu miksować, kolejno wbijając jajka, wylać masę na ciasto. Piec do zezłocenia kokosu w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut.
Dekorować według uznania, ale i bez dekoracji jest po prostu pyszne. Smacznego!
Znasz przepis na pyszne ciasto, albo masz pomysł na niedzielny obiad? Podziel się z Czytelnikami. Wyślij przepis na: [email protected]
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?