Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Planujesz grilla? Sam zrób kiełbasę!

Alek, Maria Wit
Planujesz grilla podczas weekendu? Chcesz naprawdę zrobić wrażenie na przyjaciołach albo rodzinie. Sam zrób kiełbasę białą. Pani Maria Wit z Uniwersytetu III Wieku w Raciborzu i Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych i Ich Rodzin w Nędzy, przekonuje, że nie jest to zbyt skomplikowana sztuka. Dasz radę!

Zrób białą, domową kiełbasę. To łatwe! Poleca pani Marii Wit z Nędzy

Składniki:

1.5 kg łopatki wieprzowej,
1.5 kg boczku,
1 łyżka soli,
1 łyżka pieprzu,
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
1 szklanka zimnej wody,
2-6 ząbków czosnku.

Ponadto:

Potrzebujemy około 4 mb jelit i końcówkę w kształcie lejka do maszynki do mielenia mięsa, potrzebną do nadziewania jelit masą mięsną.

Wykonanie:

Boczek mielimy dwa razy w maszynce na największych oczkach.
Łopatkę mielimy jeden raz, dolewamy wodę, dodajemy sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, roztarty czosnek i mieszamy wszystko przez około 15 minut aż masa stanie się kleista.
Wkręcamy do maszynki lejek, na który nakładamy jelita i nadziewamy masą mięsną.

Kiełbaski wkładamy do wrzątku i trzymamy w temperaturze około 80 stopni, przez 30 minut, pilnując by woda się nie zagotowała.
Życzę smacznego!

Przepisy Czytelników z Raciborza znajdziesz także w Tygodniku Racibórz Dziennika Zachodniego. Dziś (piątek 11 maja) biszkopt migdałowy z truskawkami

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto