Zrób białą, domową kiełbasę. To łatwe! Poleca pani Marii Wit z Nędzy
Składniki:
1.5 kg łopatki wieprzowej,
1.5 kg boczku,
1 łyżka soli,
1 łyżka pieprzu,
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
1 szklanka zimnej wody,
2-6 ząbków czosnku.
Ponadto:
Potrzebujemy około 4 mb jelit i końcówkę w kształcie lejka do maszynki do mielenia mięsa, potrzebną do nadziewania jelit masą mięsną.
Wykonanie:
Boczek mielimy dwa razy w maszynce na największych oczkach.
Łopatkę mielimy jeden raz, dolewamy wodę, dodajemy sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową, roztarty czosnek i mieszamy wszystko przez około 15 minut aż masa stanie się kleista.
Wkręcamy do maszynki lejek, na który nakładamy jelita i nadziewamy masą mięsną.
Kiełbaski wkładamy do wrzątku i trzymamy w temperaturze około 80 stopni, przez 30 minut, pilnując by woda się nie zagotowała.
Życzę smacznego!
Przepisy Czytelników z Raciborza znajdziesz także w Tygodniku Racibórz Dziennika Zachodniego. Dziś (piątek 11 maja) biszkopt migdałowy z truskawkami
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?