Zapachniało w całym domu, chlebem upieczonym.
Tak nie wiele trzeba by zagościł na mym stole
Składniki
pół kilograma mąki razowej,
pół kilograma mąki pszennej,
5 dkg drożdzy,
1 szklanka ciepłego mleka,
letnia woda - około 1 szklanki,
pół butelki zakwasu, ewentualnie żurek śląski bez przypraw,
sól,
ulubione dodatki.
Przygotowanie ciasta
Do miski wsypujemy przesianą mąkę (sama w ręcznym młynku od kawy mielę orkisz), pół kilograma razowej, i pół kilograma pszennej, pokruszone drożdże, mleko, zakwas, sól. Ciepłą wodę miarkujemy - ciasto nie może być zbyt twarde lecz nie może nam się rozlewać. Sami nadajemy ciastu smak poprzez ulubione dodatki - np. marchewka, dynia, pestki słonecznika, dyni czy kminku. Ja dodałam rodzynki, orzechy i 2 łyżki miodu.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu wkładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek. Mój chleb upiekłam w 3 litrowej misce, mieści się w piekarniku. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze około 200 stopni.
Upieczenie chleba nie powinno sprawić żadnego kłopotu. Jest wyśmienity z samym masłem.
Roznosi się po domu
zapach pachnącego chleba.
Na białej serwecie z szacunkiem położony,
zanim Cię skosztuję
na powitanie słodko pocałuję
Smacznego!
Polub nas na fb
Lody, które się nie topią? Japońscy naukowcy przetestowali swój produkt
źródło: STORYFUL/x-news.pl.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?