Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konrad Gaca: Nie jestem na diecie [rozmowa MM]

redakcja
redakcja
Z Konradem Gacą rozmawiamy o tym, jak się zdrowo odżywiać i ...
Z Konradem Gacą rozmawiamy o tym, jak się zdrowo odżywiać i ... redakcja
Z Konradem Gacą rozmawiamy o tym, jak się zdrowo odżywiać i dobrze czuć się we własnym ciele.

Konrad Gaca jest twórcą programu Gaca System, który pomaga zrzucić dodatkowe kilogramy. To także jedyny w Polsce specjalista żywieniowy CNS (Certified Nutrition Specialist), konsultant ds. żywienia CNC (Certified Nutrition Consultant) oraz prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością. Pomagał w odchudzaniu uczestnikom programu Polsatu "Fat Killers - Zabójcy tłuszczu".


Zobacz inne Rozmowy MM

Po świętach Polakom zostały tylko wspomnienia, często w postaci dodatkowych kilogramów. Pan też w czasie świąt odrzuca dietę i je wszystkie potrawy?

Przede wszystkim nie jestem na diecie, staram się odżywiać zdrowo, jeść regularne posiłki. Te same zasady obowiązują moich podopiecznych. Poza tym nie jem słodyczy, bo za nimi nie przepadam. Lubię tylko szarlotkę.

Czego nawet w czasie świąt powinniśmy unikać?

Osobom, które dbają o dietę, radzę bardzo mało używać soli bądź w ogóle z niej zrezygnować, a zamiast smażenia wybierać pieczenie. Wiele produktów można też zmienić na mniej kaloryczne. Poza tym warto stosować pewne triki, które sprawią, że zjemy mniej, jak zasada małego talerza - w ten sposób oszukujemy mózg i możemy najeść się mniejszą porcją, możemy też nasze ulubione jedzenie zostawić na koniec posiłku.

A po świętach?

Jeśli w czasie świąt trochę sobie pofolgowaliśmy, ważne żeby ten okres ze świątecznym jedzeniem w roli głównej nie rozciągać w nieskończoność, najlepiej przed świętami albo od razu po świętach kupić sobie produkty zdrowe lub z diety, jeśli ktoś się odchudza.

Tak zrzucimy zbędne kilogramy?

Kilogramy, które nabieramy w sposób dynamiczny, nie zmieniają się jedynie w tkankę tłuszczową. Jeśli np. w czasie świąt jemy potrawy z dużą ilością soli, pijemy alkohol i do tego dodajemy węglowodany, to woda odkłada się nam w organizmie i przybieramy na wadze. Taki stan bardzo źle wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie. Żeby zrzucić zbędne kilogramy, trzeba zmienić dietę, wyeliminować sól, zmniejszyć ilość węglowodanów. Wtedy szybko spadnie nam waga. Warto włączyć do tego aktywność fizyczną, na przykład trening aerobowy, fitness, rower czy bieżnię. Ale nie można przesadzać, trening nie ma być hardcore'owy, tylko delikatny. Warto dodać też do tego saunę.

Po okresie świąteczno-sylwestrowym zgłasza się do pana dużo osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy?

Tak, to jest fenomenalny okres. Grudzień to najgorszy okres w roku, jeśli chodzi o motywację. Za to w styczniu jest o wiele lepiej. Zgłasza się wtedy do mnie bardzo dużo osób, które postanawiają zmienić coś w swoim życiu.


I długo wytrzymują w swoich postanowieniach?

Tak, bardzo dużo osób w styczniu podejmuje wyzwania długofalowe. To są twardzi zawodnicy. Mają wszystko przemyślane. Potrzeba im tylko takiej iskierki, jaką jest na przykład nowy rok, żeby podjąć wyzwanie i zabrać się za siebie.

Przepisy na zdrowe obiady i kolacje przygotowane przez Konrada Gacę

Ryba po grecku

Składniki:

- filet z łososia, 100 g

- ser biały chudy, 50 g

- jogurt naturalny, 100 g

- por, seler, po 0,5 szt.

- marchew, 1 szt.

- pietruszka korzeń, 0,5 szt.

- starty imbir, słodka papryka do smaku

- 1 cytryna

Łososia skropić cytryną i wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Marchew, seler, por i korzeń pietruszki skroić w cienkie paski i gotować na parze, aż zmiękną. Następnie wymieszać je z imbirem i przykryć nimi łososia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni Celsjusza na 20 minut. W miseczce wymieszać twaróg z jogurtem i słodką papryką. Polać warzywa i zapiekać przez kolejne 15 minut.

Sałatka z kurczaka z orzechami nerkowca, świeżym imbirem, miętą i bazylią

Składniki:

- pierś z kurczaka, 150 g

- oliwa z oliwek, 1 łyżka

- mięta, bazylia, po 4 listki

- drobno posiekany imbir, 0,5 łyżeczki

- kruszone orzechy nerkowca, 1 łyżka

- sałata lodowa, 3 liście

Kurczaka ugotować na parze, pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojoną w paski miętą i bazylią, orzechami nerkowca, imbirem i 2 liśćmi sałaty uprzednio podartej. Całość przełożyć do trzeciego liścia i polać oliwą.

Bakaliowe roladki z kurczaka nadziewane kiełkami

Składniki:

pierś z kurczaka, 150 g

ser biały, 40 g

kefir lub jogurt naturalny, 1 łyżka

miód gryczany, 0,5 łyżeczki

bakalie, 20 g

szczypta pieprzu

szczypta papryki słodkiej mielonej

posiekana świeża mięta, 2 listki

zioła suszone (tymianek, rozmaryn), 2 g

kiełki brokułu (rzodkiewki), 10 g

oliwa z oliwek, 2 łyżki

posiekany czosnek, 1 ząbek

zioła (tymianek, kolendra), 5 g

brokuły, 120 g

Z białego sera, kefiru, odrobiny miodu i sparzonych wcześniej bakalii robimy a'la twarożek, aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Przyprawiamy pieprzem, papryką i miętą. Rozklepujemy filet i delikatnie obsypujemy go ziołami (suszonymi). Kładziemy kiełki i wcześniej przygotowany twaróg, następnie zawijamy w roladki i zabezpieczamy wykałaczkami. Gotujemy na parze lub w piekarniku w temp. 120 stopni Celsjusza przez 25 minut*. W małym rondelku mieszamy oliwę, posiekane świeże zioła i czosnek. Na talerzu wykładamy brokuły oraz roladkę i polewamy oliwą z rondelka.

Dorsz zapiekany w czerwonych warzywach

Składniki:

- filet z dorsza, 150 g

- pomidor, 1 szt.

- papryka czerwona, 1 szt.

- cebula czerwona, 1 szt.

- czosnek, 1 ząbek

- bazylia posiekana, 2 łyżeczki

- oliwa z oliwek, 2 łyżki

- cytryna, 1 szt.

Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę i czosnek szatkujemy. Dodajemy oliwę, bazylię i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, kładziemy na niej filet, przykrywamy go mieszanką warzywną, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczyptą pieprzu. Zawijamy w folię i pieczemy w temp. 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto