Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak wybrać świeżego karpia? Sprawdź właściwości odżywcze i zdrowotne karpia królewskiego. Czy lustrzeń należy do zdrowych ryb?

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Smażony karp to tradycyjna potrawa świąteczna. Często podawana jest z plastrami cytryny, których zadaniem jest podkręcenie smaku potrawy.
Smażony karp to tradycyjna potrawa świąteczna. Często podawana jest z plastrami cytryny, których zadaniem jest podkręcenie smaku potrawy. gkrphoto/123RF
Karp królewski często nazywany jest karpiem galicyjskim lub lustrzeniem. Tradycyjnie w Polsce zjada się go na kolację wigilijną. Karp jest rybą średnio tłustą, o sporej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym omega-3 i omega-6, które wspierają układ immunologiczny oraz zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Sprawdź, w jaki sposób wybrać najlepszego karpia.

Spis treści

Karp – właściwości odżywcze i kaloryczność

Karp (Cyprinus carpio) to ryba słodkowodna, naturalnie występująca w głębokich rzekach oraz rozlewiskach. Obecnie hodowany jest na skalę przemysłową w specjalnie przygotowanych stawach. W Polsce najpopularniejszy jest karp królewski, zwany także lustrzeniem lub karpiem galicyjskim. Obecnie ryba ta najczęściej gości na stole podczas Wigilii. W Polsce co roku odławia się ok. 20 ton karpia hodowlanego. Mięso karpia jest koloru bladoróżowego, o specyficznym zapachu rzecznego mułu. Porcja 100 g ma ok. 110 kcal i 18 g białka. Karp jest również źródłem witamin: A, D, K oraz B.

Karp jest zaliczany do ryb średnio tłustych, ponieważ jego stugramowa porcja jest źródłem 4,2 g tłuszczu, w tym tylko 0,7 g niezdrowych tłuszczów nasyconych. Pozostałość stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, które wykazują prozdrowotne działanie na organizm człowieka. Mają właściwości przeciwzakrzepowe, wspierają układ odpornościowy, zmniejszają ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i miażdżycy, a także cukrzycy typu 2 oraz chorób nowotworowych.

Filet z karpia produkowanego w Polsce zawiera ok. 15-17 proc. białka oraz 6-11 proc. tłuszczu. Szczególnie cenny jest skład kwasów tłuszczowych, wśród których te nasycone stanowią tylko 25–30 proc., jednonienasycone – 55-60 proc., a najcenniejsze wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 13-20 proc.

Warto również dodać, że karp zalicza się do lekkostrawnych ryb, zawierających znaczne ilości kolagenu, czyli składnika wspierającego prawidłowe funkcjonowanie stawów i chrząstek.

Mięso karpia jest również źródłem: żelaza, wapnia, fosforu, potasu oraz sodu.

Jak wybrać dobrego karpia? Cena karpia królewskiego

Żeby karp był smaczny, należy go przechowywać i transportować w odpowiednich warunkach. Mięso ryby, która nie miała miejsca do pływania, będzie zdecydowanie bardziej gorzkie, niż tej, której zapewniono możliwość swobodnego poruszania się.

Poniżej przedstawiamy najważniejsze zasady kupowania karpia:

  1. Zdrowy karp powinien swobodnie pływać w czystej wodzie grzbietem do góry.
  2. Nie kupuj karpia unoszącego się na powierzchni wody lub pływającego bokiem.
  3. Łuski muszą dobrze przylegać do skóry, a płetwy nie mogą być poszarpane lub uszkodzone.
  4. Skóra powinna być brązowo-żółta i pod wpływem światła mienić się na niebiesko.
  5. Skrzela zdrowego karpia mają różową lub czerwoną barwę, natomiast jeśli są blade, może to oznaczać, że ryba jest chora.
  6. Kupuj ryby ważące 1,5-2,5 kg. Zbyt duże będą zawierały znacznie więcej tłuszczu, a mniejsze zdecydowanie ciężej będzie obrać i filetować.

Sprawdź także: Karp w galarecie siostry Anastazji rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis na wyśmienite danie na Wigilię

Polski karp królewski w sezonie zimowym kosztuje obecnie 38-50 zł za 1 kg. Warto wspomnieć, że kilogram importowanej ryby może być tańszy o kilka złotych, ponieważ w krajach z cieplejszym klimatem okres hodowlany jest zdecydowanie krótszy i wymaga mniejszego nakładu pieniężnego.

Jak powinno się humanitarnie zabijać karpia?

W latach 50-tych ubiegłego wieku powszechne było kupowanie żywego karpia i trzymanie go w wannie, aż do dnia Wigilii. Obecnie takie metody nie są już praktykowane.

Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w humanitarny sposób, tak aby zminimalizować ich cierpienie. Jedyne dopuszczalne metody uśmiercania to:

  • uderzenie w cześć czołową czaszki,
  • pozbawienie ryby głowy jednym szybkim cięciem,
  • porażenie prądem.

Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z naruszeniem przepisów, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Tej samej karze podlega ten, kto znęca się nad zwierzęciem. Jeżeli sprawca czynu działa ze szczególnym okrucieństwem, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5 – czytamy w ustawie o ochronie zwierząt.

Główny Inspektorat Weterynaryjny zaleca kupowanie ryby uśmierconej przez wykwalifikowaną osobę. Należy również pamiętać, że zgodnie z ustawą o ochronie zwierząt zabijanie ryb w obecności dzieci jest przestępstwem, za które grozi mandat karny w wysokości 500 zł.

Jeśli zdecydujesz się na zakup żywego karpia, pamiętaj, że przenoszenie go w foliowej torebce jest uznawane za znęcanie się nad zwierzęciem.

Źródła:
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak wybrać świeżego karpia? Sprawdź właściwości odżywcze i zdrowotne karpia królewskiego. Czy lustrzeń należy do zdrowych ryb? - Strona Zdrowia

Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto