6 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Następną przyprawą, która nadaje kawie dyniowej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/58/9a/631b0fa87dd22_o_large.jpg)
fot. Lum3n/Pexels
Jak przygotować pumpkin spice latte w wersji light? Aromatyczny dyniowy napój z cynamonem, wanilią i chili rozgrzewa oraz dodaje energii
Chili
Następną przyprawą, która nadaje kawie dyniowej charakterystyczny lekko ostry smak jest chili. Ta niewielka papryczka swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza kapsaicynie, czyli związkowi o działaniu przeciwbólowym, przeciwnowotworowym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzakrzepowym. Dodatek chili do dyniowej kawy sprawi, że zyska ona właściwości rozgrzewające i pobudzające przemianę materii.
Pumpkin spice latte z dodatkiem chili nie powinny jednak pić osoby z nadwrażliwością żołądka, zespołem jelita drażliwego, a także alergią na rośliny psiankowate, czyli np. na pomidory, paprykę, ziemniaki, bakłażana, nasiona goji lub miechunkę.