MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która...
fot. Zinkevych/Getty Images

Dlaczego warto częściej jeść czarną porzeczkę? Skorzystają: odporność, serce i wzrok. Podajemy domowy przepis na dżem z czarnej porzeczki

Obniżają stężenie cholesterolu we krwi

Czarne porzeczki to znakomite źródło kwercetyny, która hamuje odkładanie się cholesterolu frakcji LDL w tętnicach, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. W badaniach naukowych wykazano, że obniżenie stężenia cholesterolu następuje przy codziennym piciu 250 ml soku z czarnej porzeczki lub spożywaniu ok. 300 g tego owocu.

Zobacz również

Zawichojska Noc Muzeów. Ogromny sukces muzealnej akcji [NOWE ZDJĘCIA]

NOWE
Zawichojska Noc Muzeów. Ogromny sukces muzealnej akcji [NOWE ZDJĘCIA]

Frodo, Gandalf i Gollum na... meczu Polaków - WIDEO

NOWE
Frodo, Gandalf i Gollum na... meczu Polaków - WIDEO

Polecamy

Na Zamku Piastowskim odbędą się obchody 33. rocznicy powołania Straży Granicznej

Na Zamku Piastowskim odbędą się obchody 33. rocznicy powołania Straży Granicznej

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna