Od samego patrzenia ślinka ciekła – przedwczoraj w Wiejskim Ośrodku Kultury i Rekreacji w Połomi (gmina Mszana) odbyły się kulinarne spotkania poświęcone tradycji wielkanocnej. I tak stoły uginały się od prawdziwych pyszności: kołoczy, mazurków, tradycyjnych babek wielkanocnych. Jednak na śląskich łasuchach największe wrażenie zrobił słynny Święcelnik – takie ciasto piecze się już tylko we wsi Połomia na Śląsku. To oryginalna potrawa Wielkanocna – ciasto – drożdżowe, faszerowane ...wędlinami, najlepiej własnego wyrobu, takimi jak boczek, wędzonka i kiełbasa. – W Połomi nie może go zabraknąć na żadnym stole Wielkanocnym – zapewnia Mirosława Książek z urzędu gminy Mszana.
Chcecie sami upiec Święcelnik? Podajemy przepis!!!
Aby go przygotować, potrzeba kilograma mąki pszennej, 4 jajek, 10 dag drożdży, pół litra mleka, 10 dag cukru, szczypty soli i 20 dag masła lub margaryny.
Na farsz przyda się pokrojona kiełbasa, boczek wędzony, baleron i szynka.
Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta drożdżowego dzielimy je na dwie części, jedną wałkujemy na grubość ok. 1-1,5 cm, na środek kładziemy przygotowane wędliny i zawijamy w roladę. Tak zwinięte ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, zaś górną powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym jajem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni C) i pieczemy ok. 45 minut. Podajemy wystudzone.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?