MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wrzuć do garnka kilka składników i ciesz się rozgrzewającym curry. Oto pożywny sos ze szpinakiem i ciecierzycą. Gotuję go zawsze zimą

Redakcja
Gęste curry ze szpinakiem i ciecierzycą zagęszczone mleczkiem kokosowym to idealne danie na pożywną kolację.Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć domowe curry na obiad.
Gęste curry ze szpinakiem i ciecierzycą zagęszczone mleczkiem kokosowym to idealne danie na pożywną kolację.Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć domowe curry na obiad. Anna Daniluk
Curry ze szpinakiem i ciecierzycą to prosty, zdrowy i dość szybki przepis na rozgrzewający posiłek. W garnku wystarczy podsmażyć warzywa z przyprawą curry, dodać ciecierzycę, przecier pomidorowy, mleczko kokosowe i szpinak. Takie curry dodaje energii i wprawia w błogostan.

W skrócie

Kremowe curry można przyrządzać na wiele sposobów. Proponuję zrobić rozgrzewające wegetariańskie curry ze szpinakiem i ciecierzycą. Pyszny sos curry powstaje z dodatkiem przecieru pomidorowego i mleczka kokosowego. Potrawa wypełniona łatwo dostępnymi warzywami. Źródłem dodatkowych witamin i minerałów jest zielony groszek z mrożonki. Co więcej, jego kolor kontrastuje z czerwienią pozostałych składników, co daje estetyczny efekt. Dla miłośników mięsa podpowiadam, że to danie znakomicie będzie smakować wzbogacone o pokrojonego kurczaka lub indyka. Wypróbuj nasz przepis na curry z dynią i kurczakiem.

W galerii możesz zobaczyć ugotowane curry ze szpinakiem i ciecierzycą

Domowe curry ze szpinakiem – przepis z ciecierzycą

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryka,
  • 1 marchewka,
  • 1 szklanka ciecierzycy ze słoika,
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku,
  • 60 g liści szpinaku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 2 łyżeczki curry w proszku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku,
  • 1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego.

Jak zrobić sos curry ze szpinakiem i ciecierzycą?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku cebulę pokroiłam w kostkę, a czosnek w plasterki.
  2. Marchewkę obrałam i pokroiłam przez półplasterki.
  3. W garnku lub na patelni z grubym dnem rozgrzałam olej na średniej mocy palnika. Podsmażyłam wcześniej pokrojone warzywa przez około 5 minut razem ze wszystkimi przyprawami.
  4. W tym czasie pokroiłam w kostkę paprykę i dodałam do garnka.
  5. Ciecierzycę odcedziłam z zalewy ze słoika i wrzuciłam do garnka. Wszystkie składniki zamieszałam i smażyłam przez 5 minut.
  6. Następnie dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego, przesmażyłam i dodałam przecier pomidorowy.
  7. Szklankę wody wlałam do curry i rozrzedziłam go. Następnie wlałam mleczko kokosowe.
  8. Całość zagotowałam i wrzuciłam mrożony zielony groszek.
  9. Curry gotowałam przez kolejne 5 minut i wrzuciłam pokrojone liście szpinaku.
  10. Curry doprowadziłam do wrzenia i gotowałam przez 5 minut, aż wszystkie składniki się połączyły.
  11. Gorące curry ze szpinakiem i ciecierzycą jest gotowe do podania.

Sposób podania curry ze szpinakiem

Gotowy sos curry ze szpinakiem i ciecierzycą podawałam z ugotowanym al dente makaronem pełnoziarnistym. Klasycznie curry podawane jest z białym ryżem ugotowanym na sypko. W takiej wersji jest równie pyszny, jak serwowany z makaronem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wrzuć do garnka kilka składników i ciesz się rozgrzewającym curry. Oto pożywny sos ze szpinakiem i ciecierzycą. Gotuję go zawsze zimą - Strona Kuchni

Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto