Organizujesz urodziny albo inne duże przyjęcie? Nie musisz kupować drogiego tortu. Możesz przygotować go sama, a na pewno rodzina będzie zachwycona. Przepis na pyszny tort orzechowy zdradziła naszym Czytelniom pani Maria Wit. Spróbuj wykonać go sama.
Składniki na ciasto:
150 g cukru,
250 g mielonych orzechów włoskich,
100 g mąki,
6 jajek,
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
400 g masła,
100 g cukru,
2 cukry waniliowe,
4 żółtka,
100 ml alkoholu o smaku orzechów laskowych,
1 dżem wiśniowy,
1 gorzka czekolada,
1 łyżka mielonej kawy.
Wykonanie:
Jajka z cukrami ubić na sztywno. Zmieszać mąkę z orzechami i proszkiem, dodać mieszankę do masy i delikatnie połączyć. Wylać do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem.
Piec 50 minut w temp 180 stopni.
Krem:
Masło rozmieszać na puch, dodając na przemian rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz żółtka i cukry.
Po połączeniu składników, mieszając, powoli dodawać alkohol.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki, posmarować dżemem oraz kremem. Do jednej warstwy kremu dodać kawę i złożyć.
Boki tortu posmarować kremem i udekorowac tort według uznania.
Smacznego!
Znasz przepis na pyszne ciasto, albo masz pomysł na niedzielny obiad? Podziel się z Czytelnikami. Wyślij przepis na: [email protected]
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?