Dojrzałe śliwki spadają z drzew w naszych ogrodach i działkach. Na targu owoce kosztują teraz parę groszy. To najlepszy moment, by zrobić ciasto ze śliwkami. Przepisem na pyszne "ucierane ze śliwkami i orzechami" podzieliła się z Czytelnikami pani Maria Wit, która zapewnia, że ciasto na pewno przypadnie do gustu naszej rodzinie.
Składniki:
200 g cukru,
400 g mąki tortowej,
250 g masła,
500 g śliwek,
100 g oleju,
100 g posiekanych orzechów,
5 jajek,
1 duża cytryna,
2 łyżeczki proszku
do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
lukier cytrynowy do dekoracji.
Wykonanie:
Masło, cukry ucieramy, dodając stopniowo po jednym jajku, sok z cytryny i olej. Dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy i wylewamy połowę ciasta na wysmarowaną masłem blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm. Kładziemy na ciasto pokrojone na kawałki śliwki i posypujemy orzechami.
Na śliwki kładziemy pozostałe ciasto. Pieczemy 50 minut w temp 190 stopni Celsjusza.
Po wystudzeniu dekorujemy polewą cytrynową lub posypujemy pudrem.
Smacznego!
Znasz przepis na pyszne ciasto albo masz niecodzienny pomysł na niedzielny obiad? Podziel się z Czytelnikami! Wyślij przepis na adres: [email protected] Znajdziesz go w piątek w Dzienniku Zachodnim!
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?