Szynkę z galaretką w słoikach poleca Maria Wit, ze Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych i Ich Rodzin w Nędzy i studentka UTW w Raciborzu
Składniki:
1.5 kg wieprzowej łopatki lub karczku,
20 g soli peklowej lub zwykłej,
1.5 łyżeczki żelatyny,
1.5 łyżeczki pieprzu mielonego, 3 sztuki - ziele angielskie,
3 małe listki laurowe,
3 ząbki czosnku (niekoniecznie).
Wykonanie:
Mięso kroję na małe kawałki i rozbijam lekko tłuczkiem, solę i zostawiam w lodówce na 2-3 dni. Po tym czasie doprawiam pieprzem i czosnkiem, wsypuję żelatynę oraz dodaję 100 ml wody. Mieszam, po czym wkładam do słoików. Do każdego wkładam na wierzch po 1 ziarenku ziela oraz kawałek liścia laurowego. Zakręcam i gotuję ok 1 godziny, zestawiam z pieca, na drugi dzień gotuję jeszcze raz 1 godz. Smacznego!
Prześlij nam swój przepis na ciasto albo jakąś pyszną potrawę! Podziel się z innymi! Wyślij przepis na [email protected]
Kolejny przepis Czytelnika jutro (piątek 25 maja) w tygodniku Racibórz Dziennika Zachodniego
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?