Na dobry i słodki początek proponujemy ciasta autorstwa Marii Wit, mieszkanki Nędzy. Pani Maria należy do Uniwersytetu III Wieku w Raciborzu i jest przewodniczącą Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych i Ich Rodzin w Nędzy. Piecze dla przyjemności. Przepisy kulinarne wysyłajcie na adres: [email protected]. Koniecznie zróbcie zdjęcie!
Upiecz ciasto "Toffi" pani Marii Wit z Nędzy
Składniki: Biszkopt - 4 jajka, 4 łyżki cukru, cukier waniliowy, 5 łyżek maki pszennej, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem - 1 puszka 500g masy krówkowej, 350g margaryny. Ponadto: 24 sztuki herbatników, 100 ml alkoholu, gorzka czekolada, 250 ml śmietany 30%, 1 śmietan fix, 2 łyżeczki cukru pudru.
Wykonanie biszkoptu: jajka, cukier, cukier waniliowy ubijamy mikserem na wysokich obrotach ok. 5 minut, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mieszamy i przesiewamy do ubitej masy, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym. 21 x 38. Pieczemy w temperaturze 180 o około 18 minut. Po wystudzeniu wykładamy ciasto z blachy, zdejmujemy papier i po odwróceniu zdejmujemy wierzchnią "skórkę" z biszkoptu.
Wykonanie kremu: margarynę rozmieszać na krem, dodając stopniowo masę krówkową z puszki. Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Herbatniki zanurzać w alkoholu i kłaść kolejno na krem. Na herbatniki zetrzeć na tarce gorzką czekoladę. Ubić śmietanę dodając śmietan fix zmieszany z 2 łyżeczkami cukru pudru. Udekorować ubitą śmietaną wierzch ciasta.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?