Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
100 g oleju
250 g ml mleka
100 g cukru
-50 g drożdży
3 jajka, szczypta soli.
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać i ogrzać, w zagłębienie wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, nawilżyć łyżką mleka. Po około 15 minutach dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto drożdżowe. Odstawić na pół godziny.
Składniki na masę makową:
600 g mielonego na sucho maku
400 ml mleka
200 g masła
300 g cukru
100 g kaszy mannej
2 budynie
4 jajka
2 cukry waniliowe
10 kropli aromatu arakowego
200 g bakalii wg uznania (rodzynki, morele, orzechy, migdały, suszone śliwki).
Wykonanie masy: mleko, masło, cukry zagotować, dodać pozostałe składniki, mocno podgrzać, i wystudzić.
Składniki na posypkę:
160 g mąki krupczatki
100 g cukru
100 g masła
2 żółtka
1 cukier waniliowy.
Wykonanie posypki: do mąki dodać pozostałe składniki i wszystko połączyć mikserem lub rozgniatając między palcami.
Wykonanie:
po wyrośnięciu 3/4 ciasta rozwałkować na posmarowanej masłem blaszce o wymiarach około 30x36cm, na ciasto rozłożyć masę makową, przykryć masę rozwałkowanym pozostałym ciastem, posmarować ciasto mlekiem zmieszanym z łyżką cukru, ponakłuwać i posypać posypką. Piec 45 minut w temperaturze 190-195º.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jutro (piątek 15 czerwca) w raciborskim wydaniu Dziennika Zachodniego kolejny przepis czytelnika - niespodzianka dla kibiców EURO
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?