Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis Czytelnika - ciasto czekoladowo-bananowe

Alek, Maria Wit
Maria Wit
Ciasto czekoladowo-bananowe poleca Maria Wit z Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Raciborzu i Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych z Nędzy

Składniki na biszkopt:
6 jajek, 1 cukier wanilinowy,
6 łyżek cukru, 7 łyżek mąki,
2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę bananową:
200 masła, 100 pudru, 3 żółtka, 1 galaretka cytrynowa,
2 banany, 1 cukier waniliowy,
200 kremówki.

Składniki na masę czekoladową:
400 śmietana 30%, 2 czekolady gorzkie,
3 żółtka, 50 g masła.

Ponadto:
1 kg bananów.

Wykonanie:
Jaka, cukry ubić mikserem na sztywno, dodać mąkę z proszkiem i kakao. Wyłożyć na blachę, piec 30 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki.

Masa czekoladowa:
Śmietanę i czekolady podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Wystudzić i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Masa bananowa:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, wystudzić. Masło rozmieszać na puch z cukrami, dodając kolejno żółtka, galaretkę i roztarte 2 banany, i ubitą śmietanę. Masę przełożyć na jeden płat ciasta, przykryć drugim płatem, na który ułożyć przekrojone wzdłuż banany. Masę czekoladową ubić mikserem, dodając po jednym żółtku i roztopione gorące masło. Krem wyłożyć na ciasto.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na raciborz.naszemiasto.pl Nasze Miasto