18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Torty, gofry i inne pychotki dla najmłodszych

AS
GOFRY Z KISIELEM JAGODOWYM
GOFRY Z KISIELEM JAGODOWYM
Słodkie przepisy naszych internautów

ELMO TORT

Składniki:
6 jajek,
6 kopiastych łyżek cukru pudru,
4 kopiaste łyżki maki tortowej,
kopiasta łyżka dobrego ciemnego kakao,
2 cukry waniliowe,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta do posypania,
czerwona masa marcepanowa,
pomarańczowy barwnik,
czekolada,
Bita śmietana,
dżem,

Przepis:
1. tortownice 20 cm dobrze wysmarować tłuszczem i posypać bułka.
2. białka ubić z cukrami na sztywna piane,dalej ubijając dodawać żółtka,suche składniki wymieszać w osobnej misce i dodać do puszystej masy wsypując przez
sitko. Połączyć drewnianą łyżką
3. wlać od razu do formy i piec ok 50 min w ;C. po upieczeniu ostudzić i wyłożyć na deskę do góry nogami.
4. wyciąć tort na kształt głowy Elmo, potem przekroić na 3 części, posmarować dżemem i bitą śmietana, troszkę śmietany odłożyć na oczy i nos.
5. posypać blat cukrem pudrem i rozwałkować masę marcepanowa na duży placek. Przykryć tort, z odciętych kawałków tortu wyciąć oczy i nos, przykleić na
czerwona masę. Bitą śmietaną posmarować oczy na biało a na nos zafarbować trochę śmietany na pomarańczowo.Buzia namalowana roztopioną czekoladą.


PYCHOTKA - COŚ CO UWIELBIAJĄ DZIECI

Składniki:
300g gorzkiej czekolady,
120g miękkiego masła,
3 łyżki złotego syropu;

Sposób przygotowania:
Rozpuścić na jednolitą masę.
200g ciasteczek herbacianych rozgnieść na mniejsze kawałki, 125ml masy czekoladowej zmieszać z herbatnikami, dodać 120g pianek jojo. Wymieszać. Przełożyć do foremki. Rozprowadzić masę. Polać po wierzchu pozostała masą. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Pokroić na kwadraty (24 lub 48 szt).


PROSIACZKI

Składniki:
50 dag mąki,
5 dag cukru,
10 dag stopionej i ostudzonej margaryny,
3-4 dag drożdży,
1jajko i 1 żółtko,
3/4 szklanki letniego mleka,
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać razem z solą. Drożdże rozmieszać z mlekiem + 1 łyżka cukru i odstawić do wyrośnięcia. Do maki dodać drożdże wyrośnięte, stopioną margarynę, jajko, żółtko i resztę cukru. Wyrobić ciasto i odstawić na ok 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na ok 0.5 cm grubości . Szklanką wycinać duże krążki (po 2 na prosiaczka) a kieliszkiem małe (po 1 na ryjek). Na dużym krążku kładziemy dowolne nadzienie (jabłko, ser, marmoladę, czekoladę) i sklejamy z drugim krążkiem wkładając pomiędzy krążki 2 małe trójkąty ciasta na uszy. Na wierzchu przyklejamy ryjek i oczka z małych kuleczek. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy w temp.180-200 stopni na złoty kolor.


ZOBACZ TEŻ: CIASTO Z TRUSKAWKAMI (PRZEPIS)

GOFRY NA SŁODKO Z KISIELEM JAGODOWYM

Składniki:
a.. 4 jajka
b.. 1 szklanka cukru
c.. 1/2 szklanki mąki pszennej
d.. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
e.. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
f.. trochę masła do posmarowania gofrownicy

Kisiel jagodowy:
a.. 100g jagód (świeżych lub mrożonych)
b.. 1 łyżka cukru
c.. 2 łyżki budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:
1.. Oddzielić żółtka od białek.
2.. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
3.. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
4.. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem przy pomocy pędzla.
5.. Gofry smażyć na złoty kolor.
6.. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.
7.. Jagody razem z cukrem i ? szklanki wody zagotować.
8.. Budyń wymieszać w niewielkiej ilości wody. Dodać do gotujących się jagód. Gotować, aż zgęstnieje.
9.. Podawać z goframi.


TORCIK TRUSKAWKOWY - BIEDRONKA

Składniki:
- 2 jajka,
- 125 g cukru,
- 50 g maki pszennej,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- kopiata łyżka kakao,
- 14 listków żelatyny,
- 300 g truskawek,
- 500 g twarożku,
- 2 opakowania cukru waniliowego lub esencja waniliowa,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 śmietany najlepiej kremówka
- draże czekoladowe, listki mięty (do dekoracji)

Przygotowanie:
Jajka, połowę cukru ubić w misce. Do powstałej masy dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko wyrobić na jednolitą masę za pomocą robota kuchennego. Okrągłą formę wyłożyć papierem i wylać na nią ciasto. Piec w piekarniku w temperaturze 175 st. C przez około 15 - 20 minut.

Żelatynę wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować. Twarożek, pozostałą część cukru, cukier waniliowy, sok z cytryny i zmiksowane truskawki wymieszać i w razie konieczności doprawić jeszcze cukrem i sokiem z cytryny, połowę śmietany ubić i również dodać do kremu. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z masą. Powstałą masę przełożyć do okrągłej miski, a upieczonym wcześniej blatem ciasta przykryć krem w misce i wstawić do lodówki na 3 godziny, aby wszystko stężało. Po odczekaniu "wybić" sernik z formy (należy go wstawić na chwilę do gorącej wody), a następnie odwrócić do góry dnem . Pozostałą śmietanę ubić i za pomocą rękawa cukierniczego nakładać "kropki" , wykańczać czekoladowymi drażami, truskawkami i listkami mięty.

Po wykończeniu tort powinien wyglądać jak biedronka.


RURKI

Składniki:
3 szkl. mąki,
1 mała śmietana,
kostka margaryny

Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować cienko, pociąć na paski jak do faworków i nawinąć na rurki. Piec w piekarniku aż się zarumienią.
Zimne nadziać kremem typu karpatka lub bitą śmietaną (gotową lub zrobić ze śmietany 30%).


TRUSKAWKOWA OWSIANKA

Składniki:
płatki owsiane - 1 szklanka,
mleko-2 szklanki,
truskawki-szklanka,
cukier-1 łyżka.

Sposób przyrządzania:
1. Truskawki myjemy, kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do małego rondelka, dodajemy łyżkę cukru i na wolnym ogniu gotujemy aż się rozpadną (pod koniec można rozdrobnić je widelcem).
2. Owsiankę wsypujemy do osobnego rondelka, zalewamy mlekiem i również na wolnym ogniu gotujemy aż do miękkości i wchłonięcia mleka. Owsiankę nakładamy do miseczek lub pucharków, polewamy musem.


WYJĄTKOWE JABŁUSZKA

Składniki:
- kwaskowe jabłko
- dżem malinowy domowej roboty
- odrobina masła

Sposób przyrządzania:
Jabłko umyj, nie obieraj ze skórki! Przekrój pionowo na pół, wybierz gniazdo nasienne. W dziurki włóż po łyżeczce dżemu. Jabłka ułóż w naczyniu cienko
wysmarowanym masłem. Zapiekaj w temperaturze ok. 200°C do miękkości.

Starszym dzieciom i dorosłym ten deser można podać w wersji z sosem. Zmiksuj dwa jajka z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i połową opakowania kwaśnej śmietany i zalej surowe jabłka sosem tak, żeby przykrywał dno 1,5-centymetrową warstwą. Zapiekać ok. 15 minut.


TRUSKAWKOWE SZALEŃSTWO

Składniki:
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
1 Galaretka truskawkowa
1 Bita śmietana w proszku
200ml mleka
truskawki do dekoracji+1 galaretka truskawkowa

Sposób przyrządzenia:
Biszkopty układamy na blaszce lub tortownicy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i studzimy.Gdy ostygnie wkładamy do lodówki aby lekko stężała.Gdy galaretka już lekko stężeje ubijamy bitą śmietanę,do miski wlewamy 200ml zimnego mleka,wsypujemy bitą śmietanę i miksujemy do momentu aż
zesztywnieje. Wyjmujemy stężona galaretkę i dodajemy do bitej śmietany-miksujemy do uzyskania masy.

Gotową masę wykładamy na biszkopty,układamy połówki truskawek i zalewamy zimną truskawkową galaretką (1 galaretka rozpuszczona w 500ml gorącej wody)
Całość wkładamy do lodówki


PYSZNY KISIEL TRUSKAWKOWY

Składniki:
- 1/2 kg truskawek
- 375 ml wody
- 7,5 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, ucieramy w mikserze. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę, dodajemy cukier i
doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Gotujemy 5min. Przelewamy do miseczek. Po ostygnięciu mamy gotowy kisiel truskawkowy. Dekorujemy zielonym
listkiem mięty. Smacznego.


SZYBKI PRZEPIS NA SŁODKIE BABECZKI

Składniki:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Mikserem ucieramy: cukier, cukier waniliowy wraz jajami ( nie oddzielamy żółtek od białek), następnie dodajemy po łyżce mąkę , proszek do pieczenia a na końcu wlewamy olej - aż wszystkie składniki połączą się w jednolita masę. Następnie przekładamy do foremek babeczkowych. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.


POCIĄG Z CIASTEK I SŁODYCZY

Składniki:
Herbatniki - 2 na jeden wagonik
Wafelki przełożone masą - 1 na wagonik
Cukierki, gumy rozpuszczalne i żelki w ilościach dużych
Delicje - 4 na wagonik
Wykałaczki

Wafelek to podstawa wagonika, do niego wykałaczką przymocowuję koła, pomiędzy kołami lokuję połówki herbatników, jako boki wagoników.
Taki "wagonik" wypełniam cukierkami drażetkami i żelkami, bo te uwielbia mój syn.


SŁODKI BUKIET

Składniki:
Długie wykałaczki
Czekolada mleczna
Truskawki
Pomarańcza
Ananasy z puszki
Nektarynka (wybieram te owoce, które lubi moja córka)

Roztapiam w wodnej kąpieli mleczną czekoladę. Moczę w niej truskawki nabite na wykałaczkę, z pozostałych owoców wycinam kwiatki
(grube plastry w kształcie kwiatków). Takie kwiaty nabijam na wykałaczki, całość umieszczam w malej szklanej kuli.

Te słodycze są dobre na prezenty.


SAŁATKA OWOCOWA

Składniki:
3 banany
2 pomarańcze
mandarynka
kiwi
ananas (najlepiej w kawałkach z puszki)
gruszka
Można dodać jeszcze inne owoce.

Całość kroimy w kostkę wsypujemy do wielkiej miski i zalewamy bita śmietaną. Czekamy z 15 minut i już można podawać.


COŚ DOBREGO NA SŁODKO

Składniki:
4 serki homogenizowane waniliowe (po 250g)
masło
sparzone 4 jaja
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
mała żelatyna
2 galaretki
owoce

Sposób przygotowania:
żelatynę namaczamy w połowie szkl wody, masło topimy, białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka, serki, wystudzone masło i roztopioną żelatynę w mikrofali. Zalewamy galaretką, układamy owoce na 2 godz do lodówki


CIASTECZKA BEZOWE

Ciasto:
250 g mąki
140 g masła
90 g cukru pudru
2 żółtka
cytryna (starta skórka + łyżka soku)
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Piana:
3 białka
140 g cukru (pudru)
szczypta soli
płatki migdałów

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać schłodzone masło, cukier puder i żółtka, otartą skórkę z cytryny i łyżkę soku. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce
przez ca. 30 min. Schłodzone ciasto podzielić na kawałki, wałkować na grubość ok. 0,5 cm - następnie kieliszkiem wycinać krążki.
Krążki rozkładać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Ubić pianę z białek z cukrem i szczyptą soli. Na środek każdego krążka nałożyć szprycką lub łyżeczką pianę i posypać migdałami. Piec w rozgrzanym do 100-120°C piekarniku na złoty kolor (20-30 minut).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto