(© zdj. ilustracyjne)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Komisja Ochrony Środowiska w Parlamencie Europejskim, chce zakazać stosowania fosforanów, które są używane np. do mrożonego mięsa, z którego robi się kebab. Czy to oznacza, że wkrótce w kraju nad Wisłą... nie zjesz już kebaba?

Jak informuje "Wprost" obecnie luka w prawie powoduje, że używanie fosforanów nie jest ani dozwolone, ani zakazane. Zdaniem europosłów (z frakcji zielonych i socjaldemokratów) fosforany są szkodliwe dla zdrowia. Mają źle wpływać na serce i układ krążenia.

Obecnie w Unii trwa batalia dotycząca fosforanów. Europosłowie chcą zakazu, a Komisja Europejska jest na stanowisku, by fosoforany zostały oficjalnie dozwolone. Dlaczego? Bo to właśnie fosforany pozwalają na zatrzymanie w mrożonym mięsie wody i w ten sposób ochronienie go przed rozpadem podczas pieczenia na pionowym rożnie, a także przed wysuszeniem. Mięso na kebaby, które owe fosforany zawiera, jest popularne we wszystkich krajach UE, a Europejczycy każdego dnia zjadają nawet kilkaset ton takiego mięsa.

Obrońcy fosforanów powołują się jeszcze na jedną bardzo ważną kwestię - likwidacja fosforanów to likwidacja produkcji kebabu, a co za tym idzie, utraty zysków oraz setek tysięcy miejsc pracy. – Jeśli Parlament Europejski przeforsuje swój sprzeciw będzie to równoznaczne z wyrokiem śmierci dla całego przemysłu produkującego kebab w UE – wyjaśnia Kanan Koyuncu, przewodniczący Zrzeszenia Niemieckich Producentów Kebabu.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Jakość paliw w woj. śląskim. Wyniki kontroli stacji benzynowych i LPG [raport UOKiK: 2017]



Stało się! Toma Hanks dostał maluszka od bielszczanki [ZDJĘCIA, WIDEO]



Ta śląska wieś zniknie pod wodą! Zobacz jak przed zalaniem wyglądają Nieboczowy [ZDJĘCIA]



Kultowe dyskoteki w Śląskiem: Pod koniec lat 90. bawiły się tam tłumy [ZDJĘCIA]




tyDZień - informacyjny program Dziennika Zachodniego [ODC. 11 - 24.11.17 - 01.12.17]


Wiadomości

Komentarze (17)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Jajcarz (gość)

Kiedyś na osiedlu było pełno bezdomnych zwierząt (psy, koty, szczury, gołębie). Od czasu jak postawili budę z kebabami takich zwierząt nieuświadczysz. SMACZNEGO!! Najlepsze są sosy z rosówek, lub z larw muchy plujki. Palce lizać!!!!

Golonka z musztardą i chlebem (gość)

Jak się mocno przyprawi to wszystko można zjeść. Cha cha cha cha cha cha.. Dlaczego te kebaby są tak przyprawiane żeby nie było czuć mięsa, tylko same przyprawy? Niedaleko mojej ulicy otwarto taką budę bez wody, odprowadzania ścieków i sanitariatów. Ha ale już niema myszy, szczurów, kotów i psów. Wszystko zostało zjedzone. Za tydzień mają się przemieścić jakieś 10km, bo tam będzie świeże mięsko.

golonka w kapuście (gość)

Od czasu jak to świństwo weszło na polski rynek, jakoś dziwnie zaczęły znikać młode dziewczyny.

HR2 (gość)

W SAMYM WEJSCIU DO SKLEPU lIDL STOJĄ CZARNE STRASZYDŁA
O IMNIENU RENIFERY, POPATRZYŁAM NA TYCH NIESZCZĘSNIKOW I
Zal mi sie zrobiło tych pieknych zwierzat ze przez czyjąs głupotę lub celowo w takim maszkarnym swietle przedstawia sie te piekne zwierzątka w sklepie Lidl,idąc dalej patrze na dolnych połkach stoją jakies czarne postacie z białą broda i plamką czerwoną i o nazwie Mikołaj.Kto zrobił sobie ja@@@ dajac taką SZMIRE do sklepu na terenie naszego Panstwa.Zostały pogwałcone moje uczucia religijne poniewaz Św, Mikołaj ktorego ja znam ma zupełnie inny wygląd!

Jajcarz (gość)

Zamiast jeść te pięcioletnie zamrożone zwłoki od Turkuw, to wolę iść na obiad do "świętej restauracji Maćka Donalda" w Żywcu. Ta "restauracja" jest święcona codziennie, czy tylko impreza była na otwarcie??

REALista (gość) (kliski)

Cóż za kultura języka i szacunek do drugiego człowieka. Możesz być z siebie dumny.

W McDonaldzie za to masz lepszą jakość jedzenia, smacznego.

Gościu (gość)

Od setek lat wędzi się mięso przy użyciu fosforanów i azotynów. Skąd nagonka? Bo kasa musi się zgadzać. Przemysł chemiczny musi zarabiać na coraz to dziwnie szych dodatkach do żywności.