Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czy w Polsce zakażą sprzedaży... kebabów?

AB
zdj. ilustracyjne
Komisja Ochrony Środowiska w Parlamencie Europejskim, chce zakazać stosowania fosforanów, które są używane np. do mrożonego mięsa, z którego robi się kebab. Czy to oznacza, że wkrótce w kraju nad Wisłą... nie zjesz już kebaba?

Jak informuje "Wprost" obecnie luka w prawie powoduje, że używanie fosforanów nie jest ani dozwolone, ani zakazane. Zdaniem europosłów (z frakcji zielonych i socjaldemokratów) fosforany są szkodliwe dla zdrowia. Mają źle wpływać na serce i układ krążenia.

Obecnie w Unii trwa batalia dotycząca fosforanów. Europosłowie chcą zakazu, a Komisja Europejska jest na stanowisku, by fosoforany zostały oficjalnie dozwolone. Dlaczego? Bo to właśnie fosforany pozwalają na zatrzymanie w mrożonym mięsie wody i w ten sposób ochronienie go przed rozpadem podczas pieczenia na pionowym rożnie, a także przed wysuszeniem. Mięso na kebaby, które owe fosforany zawiera, jest popularne we wszystkich krajach UE, a Europejczycy każdego dnia zjadają nawet kilkaset ton takiego mięsa.

Obrońcy fosforanów powołują się jeszcze na jedną bardzo ważną kwestię - likwidacja fosforanów to likwidacja produkcji kebabu, a co za tym idzie, utraty zysków oraz setek tysięcy miejsc pracy. – Jeśli Parlament Europejski przeforsuje swój sprzeciw będzie to równoznaczne z wyrokiem śmierci dla całego przemysłu produkującego kebab w UE – wyjaśnia Kanan Koyuncu, przewodniczący Zrzeszenia Niemieckich Producentów Kebabu.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto