Bakaliowe Boże Narodzenie- gdzie i jakie suszone owoce kupować?

Nieodłącznym elementem świątecznego menu są wypieki i potrawy z bakaliami. Kompot z suszu, makowce, orzechowce, sernik z rodzynkami czy keks z mieszanką bakalii. Trudno wyobrazić sobie bez nich Boże Narodzenie. Bakalie oprócz walorów smakowych i dekoracyjnych są zdrowe i pożywne. Jakie w tym roku cieszą się największą popularnością? Na co zwracać uwagę wybierając ten smaczny dodatek? Odpowiedzi udzielił globalny dystrybutor tego rodzaju asortymentu.
 pixabay.com

Bakalie, to różnego rodzaju orzechy oraz suszone i kandyzowane owoce. Są wspaniałym uzupełnieniem wypieków i ozdobą ciast. Mogą również stanowić dodatek do mięs, sałatek, przekąsek, a nawet kompotu. Dodaje się je w całości, pokrojone na drobne kawałki czy płatki. Bakalie to bogate źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika.

W tym roku zbiory wielu owoców oraz ziaren były mniejsze, co ma realny wpływ na obecne ceny i dostępność również bakalii. Przed świętami największym zainteresowaniem cieszą się suszone śliwki, morele, mak, migdały, orzechy i rodzynki. Tych ostatnich w tym sezonie jest najmniej. Podobnie jak z dostępnością maku. Odwrotna sytuacja klaruje się z orzechami. Orzechów, szczególnie włoskich w tym sezonie obrodziło. Więc specjałów z tego rodzaju asortymentem na świątecznych stołach z pewnością nie zabraknie.

Czym się kierować kupując bakalie?

Bakalie najlepiej kupować ze sprawdzonego źródła lub wybierać produkty ekologiczne. Kupując suszone owoce, warto je przed dodaniem do potrawy umyć w ciepłej wodzie i osuszyć. - W ten sposób pozbędziemy się z nich dwutlenku siarki, który jest środkiem konserwującym – radzi Paweł Katolik, prezes Zarządu KATOLIK GROUP.

Śliwki

Odmian suszonych śliwek jest wiele, ale najpopularniejsza i najsmaczniejsza to Ashlock. Dodamy ją do wypieków, mięsa, deserów, jako słodką przekąskę, a także do świątecznego kompotu z suszu czy popularnej, szczególnie na Śląsku wigilijnej moczki.

Morele

W przypadku tych owoców kraj pochodzenia, czy też rodzaj nie mają dużego znaczenia. Tu najważniejszy jest kolor. - Im ciemniejsze morele, tym bardziej naturalne i chociaż te jaskrawo- pomarańczowe kuszą wyglądem, to właśnie te „brzydkie”, ciemne polecamy- wyjaśnia Paweł Katolik.

Rodzynki

Najsmaczniejsze, bo najwięcej słodyczy mają rodzynki sułtańskie. Jednak one też są różnego pochodzenia. - Najlepiej kupować tureckie, aczkolwiek rodzynki z Chin też nazywają się sułtańskie. Jednak są bardziej suche i często mają mało słodyczy i smaku – zauważa P. Katolik.

Przy wyborze rodzynek pamiętajmy również, że jeśli są one małe i bardzo jasne, mogą zawierać dużo siarki. - Jeśli ktoś lubi duże i jasne rodzynki, to polecamy Malayer z Iranu lub Indii – dodaje dystrybutor dodatków cukierniczych.

Migdały

Wymagający smakosze migdałów, najczęściej wybierają Carmel Supreme. – Rzeczywiście jest to bardzo dobra odmiana. Ma słodki smak, a migdał przeważnie kalibrowany jest do określonego rozmiaru. Tańsze odmiany nie są już kalibrowane. Wówczas migdał może być mniej słodki, bo skóra daje dużo goryczy – wyjaśnia prezes Zarządu KATOLIK GROUP. Orzechy laskowe

Najczęściej w sprzedaży są tureckie i gruzińskie. Jedne są większe i mają cienką skórkę, ale jeśli ktoś używa blanszowanych, to gruzińskie będą tańsze. - Nie polecamy gruzińskich w skórce, ponieważ skórka jest grubsza, a co za tym idzie twardsza – przyznaje Paweł Katolik.

nadesłane

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3